Мъфини с брашно от лимец

Лимецът е едно от най-древно култивираните житни растения, богато на протеини, витамини А, Е и В, магнезий, калий, калций, желязо, фосфор и селен. Брашното от лимец е много подходящо за приготвяне на тестени изделия като хляб, сладкиши и бисквити. Тъй като почти не съдържа глутен, е чудесен избор за хора, които спазват нискоглутенова диета.

Съчетава се много добре с мед, тахан и ядки, което е една от причините да избера тази рецепта за мъфини с брашно от лимец.

Необходими продукти:
2 яйца
100 г кафява захар
2 с.л. сусамов тахан
1 с.л. мед
200 мл кокосово мляко
3 с.л. олио от гроздови семена
300 г брашно от лимец
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. канела
2 с.л. кокосови стърготини
2 с.л. ленено семе
2 с.л. ситно натрошени орехи
2 с.л. сушени боровинки
2 с.л. ситно нарязан захаросан джинджифил 

Разбиваме яйцата със захарта в голяма купа. Добавяме тахана и меда. Разбъркваме хубаво, докато получим гладка смес.
Добавяме кокосовото мляко и олиото от гроздови семена и продължаваме да бъркаме.
В отделна купа смесваме брашното, бакпулвера, канелата, кокосовите стърготини, лененото семе и орехите. Добавяме към течните съставки и бъркаме енергично.
Накрая добавяме сушените боровинки и нарязаните на дребно захаросани парчета джинджифил.
Поставяме хартиени кошнички в тава за мъфини и разпределяме сместа в тях, покривайки само 2/3 от кошничката.
Отгоре поръсваме с малко ленено семе и кокосови стърготини и печем в предварително загряна на 180 градуса фурна за 20 минути.

Тези мъфини са много леки и може да се хапват, както за закуска с кисело мляко, така и за следобеден чай или десерт, полети отгоре със сладко.  




Коментари

Популярни публикации