Пиле с горчица и гарнитура от аспержи и пюре от целина

Ако някой търси специална и същевременно лесна рецепта за вечеря, това е перфектното решение. Пюрето от целина е по-нискокалорична и разнообразна алтернатива на картофеното пюре, а аспержите винаги са добавка, която глези небцето и придава изтънченост на ястието.

Но преди да пристъпим към същината на въпроса, ми се иска да ви разкажа малко повече за една подправка, която присъства в рецептата и която аз самата наскоро опознах и обикнах. Салвията или градинският чай има дълги и мъхести листа с много приятен силен аромат. Използвали са се за готвене още от древните римляни. Най-често се използва в приготвянето на телешко и свинско, но и пилешкото месце се радва на нейната компания. Може да се използва също така в приготвянето на сосове за паста, както и за поръсване на свежа салата.  
В нашия случай салвията ще придаде много приятен и плътен аромат на горчичено-сметановия сос, с който ще обгърнем крехките пилешки филенца.

Необходими продукти:
2 пилешки гърдички, нарязани на парчета
3 скилидки чесън
6-8 листенца прясна салвия
200 мл сметана
100 мл бяло вино
2 с.л. мека горчица
2 с.л. едрозърнеста горчица
2 глави целина
50 мл мляко
1 връзка аспержи
зехтин за готвене
сол и черен пипер на вкус

Слагаме парчетата пилешко в купа, добавяме меката горчица и ги намазваме хубаво. Покриваме с фолио и поставяме за 20 минутки в хладилника.
Обелваме и нарязваме целината на кубчета. Поставяме в тенджера с вода и варим до омекване - около 10-15 минутки.
Пасираме сварената целина със 100 мл от сметаната и 50 мл мляко. Овкусяваме със сол и много черен пипер.
Измиваме аспержите и отрязваме най-твърдата долна част от стъблото. Нарязваме всяко стръкче на 2-3 парчета и поставяме в тенджера с вряла подсолена вода на котлона за 2-3 минутки. Отцеждаме аспержите и ги поставяме в купа с вода и лед. Този процес се нарича бланширане и с него целим да направим първична топлинна обработка на аспержите, като подсилим вкуса им и същевременно запазим свежия зелен цвят.
Загряваме зехтин в тиган и запържваме аспержите за 5 минутки. Посоляваме, изваждаме ги от мазнината и ги поставяме в покрита с кухненска хартия чиния, за да се отцеди зехтина.
В по-широк тиган загряваме зехтин. Запържваме пилето до златисто и добавяме намачкания на ситно чесън и нарязаните на едри листенца салвия. Разбъркваме леко.
Изливаме виното и сметаната, овкусяваме с черен пипер и сол и покриваме с капак за 10-тина минутки.
Отстраняваме капака и добавяме едрозърнестата горчица. Оставяме да покъкри на слаб огън за още 10-тина минутки.
Сервираме заедно с пюрето от целина и аспержите.
 

 

Коментари

Популярни публикации