Паста на фурна по сицилиански

Наскоро се върнах от Сицилия и наред с впечатленията, вкусовете, сувенирите, зехтина и сиренето не пропуснах да взема с мен у дома и една готварска книга с местни специалитети. Това е първата от рецептите, които ще приготвя и ще споделя тук, защото тази кухня заслужава да бъде опозната и опитана.

Но преди да преминем към готвенето, нека ви споделя малко за тази "Малка Италия" и спецификите на нейната кухня.

Сицилия е друг свят, откъснат от Италия не само заради морето, но и заради историята и културата, която е повлияна от всички преминали през острова народи - елини, римляни, араби, нормани, хабсбурги, бурбони, испанци и французи. Въпреки че е част от Италия, островът си има собствен президент, а мафията контролира почти всичко - от икономиката до туризма. Сицилианците масово искат да се отделят от Италия, подобно на каталунците в Испания, което обяснява и защо предпочитат да ги наричат сицилианци, а не италианци.
Подобно на жителите си и сицилианската кухня има свой уникален индивидуален характер. Най-големите градове са разположени по крайбрежието, в което доминира морската храна - миди, скариди, октоподи, калмари, сепии, сардини, аншоа, скумрии, морски езици, групери, риби тон и риби меч, последните от които са на особена почит заради своята крехкост и чудесен вкус.

Сицилия е наричана "Житницата на Италия", тук се отглеждат много маслини, каперси и овощни насаждения - мандарини, лимони и портокали. Във вътрешността на острова се отглеждат овце и кози, от чието мляко се произвеждат сирена - пекорино, проволоне, рикота, тума и качиокавало.

Сицилия е известна и със своите десерти, най-вкусните от които са сладоледа (gelato), "каноли", които представляват пълнените с удивителна смес от рикота, сладко или шоколад вафлени фунийки и "касата" - торта със слоеве от рикота, захар, шоколад и плодове.

И за накрая оставихме пастата, която е на почит в най-различни форми и вкусове. В рецептите могат да се открият десетки варианти с домати, маслини, каперси, патладжани, сирена, кайма, морски дарове, шам фъстък, тиквички, тиква и др. Аз се спрях на една традиционна рецепта от разположения в североизточната част на острова град Месина - Паста "Нкачиата". Аз лично промених малко оригиналната рецепта, тъй като изпуснах съдържащата се в нея телешка кайма и добавих маслини и каперси.

Необходими продукти:
400 г паста (макарони, фузили, пенне или друга с подобен размер и форма по желание)
500 г домати от буркан
2 патладжана
3 скилидки чесън
8-10 едри зелени маслини без костилки
6-8 каперси
200 г пармезан или кашкавал
зехтин
босилек, риган, сол

1. Измиване и нарязваме патладжана на колелца. Поставяме ги на пластове в купа, като посоляваме всеки пласт и оставяме за 30-40 минути в хладилника.
2. Изплакваме парчетата патладжан от солта и подсушаваме с кухненска хартия. Нарязваме ги на кубчета и ги запържваме в малко зехтин, докато омекнат хубаво.
3. Сваряваме пастата в подсолена вода, според инструкциите на опаковката. Не е препоръчително да я варим повече, тъй като се преварява, което я прави по-трудна за храносмилане.
4. Нарязваме чесъна на колелца и го запържваме в зехтин.
5. Добавяме доматите и оставяме да заврат.
6. Когато сместа се посгъсти, добавяме подправките, нарязаните на колелца маслини и каперсите.
7. В тава от йена глас сипваме малко от доматения сос на дъното. Поставяме един пласт паста, върху нея един паст патладжан, поливаме малко от доматения сос и поръсваме част от сиренето. Продължаваме в същата последователност, докато свършим съставките.
8. Накрая завършваме със сирене и поставяме тавата във фурна на 180 градуса за 20 минути.

Buon appetito!



Коментари

Популярни публикации