Чийзкейк със сьомга

Защо трябва да чакаме до десерта, за да поднесем вкусен чийзкейк? Защо да не го направим още преди основното ястие? Представям ви едно предястие, което ще преобърне представите на традиционалистите за чийзкейк.



Необходими продукти:
250 г солени бисквити/крекери
150 г масло на стайна температура 
750 г крема сирене
200 г пушена сьомга
150 мл зехтин
1 връзка пресен копър
1 лимон

Можете да използвате както голяма тава с падащо дъно, така и малки купички за индивидуални порции. Аз лично избрах малки купички, чието дъно покрих с хартия за печене.
Натрошаваме на много ситно крекерите в голяма купа и ги смесваме хубаво с маслото.
Покриваме дъното на всяка купичка с полученото тесто, като притискаме силно, за да се оформи плътен блат (около 1 пръст дебелина). Поставяме купичките в хладилника за 1 час, за да стегне блатът.
В друга купа смесваме крема сиренето, нарязаната на ситно сьомга, накълцания копър, зехтина, сока и кората на лимона.
Разпределяме сместа в купичките и връщаме в хладилника до момента на поднасяне на предястието.
Преди да поднесем, изваждаме чийзкейка от купичката, махаме хартията и поставяме внимателно в чинийка. Декорираме по свой вкус с тънки резенчета лимон и парченца сьомга.


Този чийзкейк се комбинира много сполучливо със спаначена салата, а последвалото го основно ястие може да бъде пилешко или риба.


Коментари

Популярни публикации