Гъбена крем супа с ориз Басмати

Още през изминалата вечер, докато приготвях тази супа, усещах, че днешният ден ще е различен. И се оказах права, защото дългоочакваният сняг най-накрая заваля и покри с пухкав бял кувертюр всичко навън, включително и масата, празните саксии и тиквата на балкона ми.
И докато термометърът показва минусови температури, които дори ме е страх да напиша, на котлона се топли тенджерата със супа, в тостера се припичат филийки, а аз споделям тази рецепта с всички, които търсят нещо повече от топлината на парното и плетените чорапи.

Необходими продукти:
1 глава лук
1 морков
10-тина средно големи кафяви печурки
2 скилидки чесън
1 с.л. прясна мащерка 
100 г ориз Басмати
3 с.л. готварска сметана
2 с.л. зехтин за готвене

Нарязваме лука, гъбите, чесъна и морковите. Загряваме зехтина и задушаваме последователно лука (2 минутки) и морковите (още 2-3 минутки). Добавяме чесъна и мащерката и разбъркваме хубаво.
Изсипваме гъбите и малко гореща вода и задушаваме за 2-3 минутки. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Добавяме ориза и разбъркваме хубаво съставките.

Този елемент от рецептата може да ви се стори странен, още повече, че супата ще бъде пасирана, но целта на ориза Басмати е да пусне своите уникални аромат и вкус, които се сливат превъзходно с тези на гъбите. Самата идея е взаимствана от моя любим кулинарен експерт Джейми Оливър, от чиито предавания и книги съм научила нещо много ценно, а именно, че рядко в кухнята има забранени комбинации, стига вкусът им да ни харесва.  

Накрая изливаме 1 литър гореща вода и захлупваме, докато супата кипне.
Отстраняваме от котлона и пасираме. Добавяме сметаната, която трябва да е на стайна температура, за да не се пресече от горещината на супата и разбъркваме хубаво.
С помощта на белачка за картофи изрязваме няколко лентички пармезан и сервираме с препечени филийки и люти чушки по желание.

  

Коментари

Популярни публикации