Мраморно брауни

Тази година това е моят специален празничен десерт за Коледа. След като го приготвих веднъж за рождения ми ден и втори път за коледното парти на работа, остана да потретя за щастие в навечерието на Коледа.


Необходими продукти:
200 г черен шоколад
200 г бял шоколад
140 г брашно
250 г масло на стайна температура 
200 г кафява захар
5 яйца

Натрошаваме черния и белия шоколад в две отделни купи и ги разтапяме на водна баня. Около 150 г от маслото поставяме при черния шоколад, а останалите 100 г - при белия.
В други две купи разделяме захарта. В купата, в която ще добавим черния шоколад, разбиваме две от яйцата със захарта. В купата за белия шоколад разбиваме останалите 3.
Накрая разделяме брашното на две равни части и изсипваме всяка при яйчената смес.
Добавяме разтопения шоколад и бъркаме сместа в двете купи хубаво, докато всички съставки се смесят.
В тава с падащо дъно поставяме хартия за печене. Започваме да изливаме двете смеси последователно - първо малко от черния шоколад по средата, върху него изливаме малко от белия шоколад и т.н. Двете смеси взаимно ще се избутат към стените на тавата.
Накрая с помощта на клечка за зъби правим линии в сместа, за да помогнем на двете части да се смесят хубаво и да оформят красиви линии. Пробвайте с прави линии, кръстосайте ги, направете вълнички или спирала, каквото ви харесва. Най-хубавото на този сладкиш е, че всеки път можете да пробвате различна техника и всеки път ще получавате уникална мраморна окраска.
Поставяме тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-тина минути.
Изваждаме браунито и оставяме да се охлади за още 30-тина минути, след което го режем на квадратни или правоъгълни парчета.



Браунито става най-вкусно, след като преседи една нощ, затова ще бъде перфектно за коледната трапеза, ако го приготвите един ден предварително.


Коментари

Популярни публикации