Тортиля със спанак и сладки картофи

Може да се каже, че тортилята за испанците е като пицата за италианците. Но не бива да я бъркате с плоските царевични хлебчета, които също се наричат тортиля в страните от Южна Америка. Испанската тортиля представлява омлет, приготвян основно от картофи и много яйца, с голямо разнообразие от добавки - домати, чушки, аспержи, маслини, лук, тиквички и много др.

Днешната рецепта е разновидност на класическата, в която ще заменим обикновените картофи със сладки такива. Този сорт картофи, наричани още батати, са слабо познати на българския пазар, но притежават много приятен сладникав вкус, напомнящ тиква. Могат да се приготвят изпечени на фурна със зехтин и розмарин или под формата на пюре, като чудесна гарнитура към риба или месни ястия.

Необходими продукти:
2 едри сладки картофа
400 г бейби спанак
8 яйца
1 глава лук
6 с.л. зехтин
1 ч.л. нарязан на ситно розмарин 
сол и черен пипер на вкус

Обелваме и нарязваме картофите на тънки парчета. Нарязваме лука на тънки полумесеци, а спанака изплакваме хубаво и оставяме да се отцеди.
В тиган загряваме половината зехтин и задушаваме лука за 4-5 минути. Добавяме картофите и останалия зехтин и похлупваме за още 10-тина минути.
Разбиваме яйцата в купа, овкусяваме с подправките и изсипваме сварените картофи и лука. Добавяме спанака и разбъркваме внимателно, така че яйчената смес да покрие хубаво съставките.
Изсипваме сместа в тигана, намаляваме огъня и оставяме да се изпече от едната страна за 10-тина минути под капак.
Обръщаме тортилята с помощта на чиния и запичаме от другата страна за още 5-6 минути.


Коментари

Популярни публикации