Тиквена веган тарта


Тази година реших да спазя коледните пости по две причини - да потренирам волята си и да пречистя организма си. Имайки предвид, че отдавна избягвам месото, задачата не ми се струва трудна, стига да свикна бързо с липсата на мляко и сирене. Десертите обаче са изпитание, което мъчно се преодолява. Но ако притежаваш достатъчно любопитство и склонност към експерименти, смятай проблема за решен.
Именно желанието ми да пробвам нови комбинации ме доведе до днешната рецепта, която представлява сбор от компоненти на различни рецепти и продукти, които имах под ръка. Може да се каже, че това е една чудесна веган интерпретация на класическата рецепта за чийзкейк - маслото в блата смених със зехтин, а сиренето в плънката - с тиква.
 
Необходими продукти:
За основата:
1 ч.ч. брашно от лимец
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
4 с.л. фини овесени ядки
2-3 с.л. ленено семе
1/4 ч.ч. зехтин
3 с.л. кафява захар
3-4 с.л. вода
1 ч.л. канела
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. сух смлян джинджифил 
щипка сол

За плънката:
500 гр. тиква
4 с.л. мед
1 ч.л. канела
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. сух смлян джинджифил 
3 с.л. кокосови стърготини

Смесваме съставките за блата в купа, докато получим твърдо тесто. Ако е прекалено сухо, добавете още малко вода.
Покриваме с него тава с падащо дъно и прибираме в хладилника за 30-тина минути, докато стегне.
Обелваме и нарязваме на кубчета тиквата. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се изпече хубаво.
Изваждаме тестото от хладилника, продупчваме го на няколко места с вилица и печем на 180 градуса за 10-15 минути.  
Пасираме тиквата и меда, докато полуим гладка смес. Добавяме подправките и кокосовите стърготини и изливаме върху изстиналото тесто.
Печем във фурната за още 10-тина минути.
Готовият тарт може да се украси със сухи плодове и ядки по избор. Аз използвах сушени череши и пекан. Съхраняван в хладилника издържа до 3 дни.  



Коментари

Популярни публикации