Тиквени палачинки

След тиквените сладки идва ред да демонстрираме качествата на тиквата и в една от най-традиционните закуски за почивните дни - палачинките.


Опичаме тиквата и я намачкваме на пюре. Докато то изстива, приготвяме и останалите съставки:

1 и 1/2 ч. мляко
2 ч. брашно
1 яйце
2 с.л. олио
3 с.л. кафява захар
1 щипка сол
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. сух смлян джинджифил

В купа разбиваме захарта и яйцето. Добавяме 1 чаша от тиквеното пюре и олиото и разбъркваме хубаво. Добавяме брашното, бакпулвера, подправките и млякото и разбиваме, докато получим стандартната смес за палачинки.
В нагорещен тиган изсипваме един черпак от сместа без да я разстиламе по цялото дъно на тигана, тъй като искаме да получим по-малки и пухкави палачинки, нещо като американските им еквиваленти. С помощта на дървена шпатула обръщаме всяка палачинка, за да се изпече хубаво от двете страни. Намазваме обилно изпечената страна с масло.
Когато палачинката е изпечена и от двете страни, я поставяме в чиния и намазваме и втората страна с масло. Така изпичаме и останалите палачинки, като ги редим една върху друга. Върху последната поставяме малка бучка масло, която ще се разтопи и ще попие в така оформената ароматна кула.


С тези малки тиквени съкровища може да направим и една очарователна палачинкова торта. Поставяме една палачинка върху малка поставка за торти или плоска чиния. Намазваме я обилно със сладко по желание (аз използвах сладко от сливи и сладко от горски ягоди). Поставяме втора палачинка отгоре и мажем отново със сладко. Така, докато получим торта с желаната височина. Върху последната палачинка отново мажем сладко и поставяме някакъв акцент за украса - няколко цели или натрошени ядки (орехи, бадеми, лешници).


 

Коментари

Популярни публикации