Сладкиш със сливи

Тъй като обожавам сливи, последния път, когато пазарувах в плод и зеленчука, си купих 3 килограма от този есенен плод. Съвсем естествено дойде и въпросът как да оползотворя вкусовите му качества по възможно най-добрия начин и се разрових из дебелите книги за отговор. Тази рецепта е продукт на 30-минутно проучване, подкрепено с чиния пресни сливи за вдъхновение.

Необходими продукти:
300 г брашно
1 пакетче бакпулвер
180 г масло на стайна температура
200 г пудра захар
3 яйца
1 лимон
500 г сливи, обезкостени и нарязани на четвъртинки 
2 с.л. кафява захар за поръсване

Разбиваме захарта, яйцата и маслото. Настъргваме кората от лимона и я добавяме към сместа. Пресяваме брашното с бакпулвера и добавяме и тях. Бъркаме, докато получим хомогенна смес.
Намазваме тавичка с падащо дъно с малко масло и изливаме сместа. Подреждаме нарязаните на четвъртинки сливи и поръсваме отгоре с кафява захар.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути.
Оставяме да се охлади за 20-тина минутки в тавичката, след което изваждаме сладкиша и го преместваме в поднос за сервиране.


Коментари

Популярни публикации