Ориз басмати с индийски подправки и зеленчуци

Според древната наука за здравето и дълголетието айурведа, оризът е основна храна, която се приготвя за здраве и равновесие. Може да се консумира за закуска, обяд, вечеря или десерт, в съчетание с разнообразни съставки и подправки. Днешната рецепта съчетава едни от най-ароматните и полезни индийски подправки със свежи зеленчуци.

Необходими продукти:
2 ч.ч. ориз басмати
1 тиквичка
1 морков
200 г сварен грах
1 с.л. пресен смлян джинджифил
2 с.л. накълцан пресен магданоз
1 ч.л. нигела
1 ч.л. смлян кимион
3-4 шушулки кардамон
3-4 зърна карамфил
1 пръчка канела
1 ч.л. куркума
1 ч.л. смлян кайенски пипер
1 дафинов лист
1/2 лимон, нарязан на тънки колелца
2 с.л. кокосови стърготини  

Изплакваме ориза и го прецеждаме.
Стриваме в хаванче джинджифила, магданоза и 2 с.л. вода. 
В загрята в лок мазнина (пречистено масло гхи) или зехтин (не е никак индийско, но аз винаги импровизирам) запържваме нигелата за секунда. Добавяме всички останали подправки и смлените джинджифил и магданоз. Бъркаме енергично няколко секунди и добавяме нарязаните на ситно моркови и тиквичка. 
Задушаваме за 2-3 минути и добавяме ориза заедно с 3 ч.ч. гореща вода. Разбъркваме хубаво и добавяме граха.
Когато водата заври, захлупваме с капак и оставаме да покъкри на много слаб котлон за 30-тина минути или докато оризът поеме водата.
Накрая разрохкваме внимателно ориза с вилица и добавяме кокосовите стърготини.
Сервираме с лимоновите резенчета.



Коментари

Популярни публикации