Салата с патладжан, домати и маслини

Това е една класическа сицилианска салата, към чиято оригинална рецепта аз добавих розови домати. Получава се едновременно свежа и питателна салата, която може да се консумира с паста или като самостоятелно ястие за вечеря.

Необходими продукти:
2 едри розови домата
2 средно големи патладжана
10-12 едри зелени маслини
3 ч.л. каперси
1 лимон
6 с.л. зехтин
шепа нарязан на ситно пресен магданоз
сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Нарязваме патладжаните на шайби, поръсваме ги със сол и ги поставяме в купа в хладилника за 1 час, за да се отдели горчивината.
Изваждаме патладжаните от хладилника, изплакваме солта, подсушаваме ги с кухненска хартия и режем шайбите на квадратни парчета. Поставяме ги в купа, заливаме с 2 с.л. зехтин и разбъркваме хубаво.
Загряваме тиган на умерен огън, сипваме 2 с.л. зехтин и запържваме патладжана на порции - колкото да покрием дъното. Когато парчетата омекнат и покафенеят, ги отстраняваме и запържваме следващата партида.
Когато всички парчета са готови, ги оставяме настрани, за да изстинат.
Междувременно нарязваме розовите домати на квадратчета, колкото патладжаните, като отстраняваме сърцевината със семената.
В голяма купа поставяме патладжана, доматите, маслините и каперсите. Настъргваме кората на лимона отгоре и поръсваме с нарязания на ситно магданоз.
В малка купа смесваме останалия зехтин, сока на лимона и подправките. Заливаме салата с получения дресинг и разбъркваме.




Коментари

Популярни публикации