Канелони със сирене, спанак и сос Бешамел



Идеята за тази рецепта дойде след последния вдъхновяващ кулинарен курс, който посетих в кулинарно училище Амюз Буш. Темата беше свързана с една от любимите ми кухни – испанската. Заедно с любопитните факти за кухнята на каталунците, запознанството ми с гъбата „рогът на изобилието” или известна още като „трюфел за бедни”, се научих да приготвям перфектни канелони и сос Бешамел. Именно тези две умения ще споделя, заедно с няколко важни трика и свежа идея за средиземноморско ястие, което се приготвя лесно и бързо. Е, сосът Бешамел отнема малко повече време, но с изброените по-долу съвети ще избегнете досадното загаряне и липсата на хомогенност.

Необходими продукти:
14 или 16 броя канелони (колкото побере тавичката, която ще ползвате)
200 г спанак
1 глава лук
6-7 големи печурки
300 г сирене
 черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
4 с.л. настърган пармезан за поръсване

За соса Бешамел:
1 литър прясно мляко
50 г масло
50 г брашно
1 ч.л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус

Започваме със соса. Затопляме млякото в малка тенджерка, като внимаваме да не кипне. Поставяме по-голяма тенджера върху котлона и разтапяме маслото в нея на умерен огън. Когато маслото се разтопи, но преди да започне да цвърчи, добавяме постепенно брашното, като бъркаме енергично. Ако усетим, че сместа започва да се запича на дъното, отстраняваме веднага тенджерата от котлона, за да намалим температурата и продължаваме да бъркаме. Ако сместа се запече, спираме да бъркаме и прехвърляме сместа в друга тенджера, за да избегнем вкуса на загоряло.
Когато сместа стане хомогенна, добавяме млякото постепенно, като отново бъркаме непрестанно. Държим тенджерата на умерен котлон и бъркаме постоянно, докато сосът се сгъсти. Това ще отнеме около 15-20 минути. Накрая добавяме подправките и махаме от котлона.
Ето един съвет, в случай, че сосът не се сгъсти и трябва да добавите още брашно. Смесете 1-2 с.л. брашно с хладка вода и разбъркайте хубаво, докато сместа стане хомогенна. Прибавете 1-2 с.л. от соса, за да изравните температурата и чак тогава добавете допълнителното брашно в соса. Никога не добавяйте допълнителното брашно директно в топлия сос, тъй като то ще остане на бучки. 

Когато сосът е готов, пристъпяме към плънката, която се приготвя много лесно и бързо. Нарязваме на дребно лука и гъбите, а спанакът на лентички. Загряваме зехтина в тиган и запържваме лука. Когато омекне, добавяме гъбите и разбъркваме хубаво. След 1-2 минути добавяме и спанака, овкусяваме с черен пипер и оставяме за още 1-2 минути. Накрая изключваме котлона и добавяме натрошеното сирене. Аз лично не добавям сол, тъй като сиренето е достатъчно солено, но ако някой предпочита по-солени ястия, може да добави, колкото му е нужно.
С помощта на чаена лъжичка пълним канелоните, като е много важно да ги напълним хубаво, т.е. да натъпкаме сместа в тях, за да се получат накрая стегнати и добре оформени пурички. Подреждаме ги в тавичката и изливаме отгоре със соса, който трябва да покрие хубаво всички канелони.

Канелоните трябва да бъдат обилно напълнени с плънка

Поставяме в загрята на 190 градуса фурна и печем 30-тина минути. 5 минути преди да извадим от фурната, поръсваме обилно с пармезан.
Може да украсим порциите с чери домати, пресен магданоз или босилек.



 
   

Коментари

Популярни публикации