Печен шоколадов чийзкейк

Американската художничка Линда Грейсън има един популярен цитат: "Няма нищо по-хубаво от добър приятел, освен добър приятел с шоколад." В шоколада определено има нещо сплотяващо, било заради традицията да се поднася кутия с шоколадови бонбони, когато си поканен на гости или да черпиш с тях, когато имаш повод, той е универсален изразител на благодарност и симпатия към околните.
Именно поради тази причина, аз смятам, че когато посрещаш особено скъпи гости, десертът, който ще им поднесеш, трябва да включа тази скъпоценна съставка. Естествено, ако храната е по-тежка и обилна, десертът трябва да е много лек и не прекалено сладък. Тази рецепта съчетава в себе си наситеността на шоколадовия вкус и аромат и орехови есенни нотки. Не е прекалено тежък и сладък, но ако се консумира след вечеря, е най-добре порциите да са по-малки и да се хапва бавно и с наслада.

Необходими продукти:
За първия слой:
2 натурални шоколада ( 2х90г)
55 г масло на стайна температура
2 яйца
120 г брашно
1 пакетче бакпулвер
170 г пудра захар

За втория слой:
200 г масло на стайна температура
250 г крема сирене
2 с.л. мед
2 яйца
2 с.л. брашно
60 г натрошени орехи

Започваме с приготовлението на първия слой. Разтапяме шоколада и маслото на водна баня - в купа, която сме поставили върху тенджера с вода на котлона. Когато двете съставки се смесят хубаво, изключваме котлона и оставяме купата настрани.
С миксер смесваме двете яйца и захарта. Добавяме брашното и бакпулвера, докато бъркаме. Накрая добавяме и шоколадовата смес. Когато всичко се смеси хубаво, изливаме половината от сместа в намазана с олио кръгла тава с падащо дъно.
В отделна купа разбиваме маслото с крема сиренето. Добавяме двете яйца, меда, брашното и половината от орехите. Когато смесим всичко хубаво, добавяме и останалата част от шоколадовата смес и изливаме върху първия слой. Отгоре поръсваме с останалите орехи.
Печем в предварително загрята на 175 градуса фурна за 30-тина минути.
Изваждаме от фурната и оставяме за 20-30 минути да се охлажда в тавата. Изваждаме от тавата и поставяме върху голяма чиния или поставка за торти.
По желание може да се сервира с топка сметанов сладолед.


    

Коментари

Популярни публикации