Домашен хляб с мед и семена

Този хляб е онова малко вълшебство, което прави хладните неделни утрини по-уютни и усмихнати. Според количеството мед, което ще сложите, ще получите или чудесна закуска, напомняща сладостта на великденския козунак или меко хлебче, с което ще топите с блаженство соса в чинията си.

Необходими продукти:
300 г бяло брашно
100 г пълнозърнесто брашно
25 г масло, нарязано на кубчета
1 с.л. мед
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая за хляб
шепа семена от слънчоглед, сусам, тиква и лен
1 яйце

Затопляме в малка тенджерка на тигана 300 мл вода, меда и маслото. Когато всичко се разтопи и смеси хубаво, отстраняваме и оставяме настрани да се охлади.
В купа смесваме двата вида брашно, маята и солта. Оформяме кладенче по средата и изливаме маслената течност. С помощта на дървена лъжица разбъркваме хубаво, докато всички съставки се смесят и прехвърляме полученото тесто върху набрашнен плот. Месим около 10-15 минутки, докато тестото стане еластично.
Поставяме го в покрита с готварска хартия тава и го покриваме с голяма купа. Аз слагам отгоре няколко кърпи, за да го затопля и да му помогне да втаса по-бързо. Оставяме го за 1-2 часа, докато удвои обема си.
Прехвърляме отново тестото на набрашнения плот и го размесваме за кратко. С помощта на точилка го разстиламе, така че да получим тесто с приблизителна дължина 35-40 см и широчина 20 см. Поръсваме с 2/3 от семената и го завиваме като палачинка.
Намазваме го с разбитото яйце и поръсваме с останалите семена. Постиламе готварска хартия в тавата за печене, поръсваме я с брашно и поставяме тестото. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, в чието дъно сме поставили метален съд с вода. Влагата от него ще ни помогне да получим хрупкава коричка отгоре и мека вътрешност.
След 30-тина минутки проверяваме с помощта на дървено шишче дали хлебчето се е изпекло от вътре - пробождаме най-дебелата част на хляба и ако по изваденото шишче няма тесто, значи е готово.
Изваждаме го и го оставяме да изстине върху решетка за около 20-30 минутки, преди да го разрежем и намажем с любимия си конфитюр, лютеница или намачкано авокадо. Да ни е сладко! :)




Коментари

Популярни публикации