Пълнени чушки с ориз и гъби

Пълнените чушки са класика, която не само се приготвя много лесно, но и е превъзходен начин да се възползваме от богатите на витамини и вкусове чушки през есента. 

За целта обаче пазарувайте от квартален плод и зеленчук или отидете на пазара, където продуктите са от български стопанства. Аз редовно взимам зеленуци и плодове от моя любим квартален магазин, където всички, характерни за нашите географски ширини продукти, са български. Вчера попаднах на невероятно сладки и сочни червени чушки, които моментално реших да превърна в специалитета на вечерта.

За да внеса повече цвят, взех и няколко зелени чушки и използвах чисто новата ми жълта керамична тава за печене. Не случайно казват, че човек се храни и с очите - свежите цветове обострят апетита и вкарват допълнителна порция добро настроение на масата.

Необходими продукти:
5-6 подходящи за пълнене червени чушки
5-6- подходящи за пълнене зелени чушки
1 глава лук
2 моркова
5-6 печурки
1 ч.ч. ориз
шепа прясна мащерка
сол и черен пипер на вкус
зехтин

За заливката:
400 мл кисело мляко
2 яйца
шепа накълцан магданоз или див лук

 Измиваме чушките, отстраняваме дръжките и почистваме вътрешността от семките. Нарязваме лука и гъбите на ситно и рендосваме морковите. В загрят на котлона тиган сипваме 3 с.л. зехтин и запържваме лука, докато поомекне. Добавяме ориза, гъбите, морковите и подправките и разбъркваме. Изсипваме 1 ч.ч. вода и оставяме да покъкри на умерен огън, докато оризът поеме водата.
Загряваме фурната на 180 градуса. Когато оризът попие водата, отстраняваме тигана от котлона и с чаена лъжичка започваме да пълним чушките не повече от 2/3, тъй като оризът ще набъбне още. Нареждаме чушките в тава, поливаме с 3 с.л зехтин и 1/2 ч.ч. вода и поставяме във фурната за 20-30 минути.
Междувременно разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко и накълцания магданоз. 10-тина минути преди да извадим тавата от фурната, заливаме чушките с яйчената смес.



Коментари

Популярни публикации