Паста с печурки, чесън и див лук

Едно от най-лесните и предизвикателни неща е приготвянето на сос за паста. Лесно, защото можем да използваме почти всякакви съставки - доматена основа със зеленчукови или месни добавки, сметанова основа с гъби, пиле и сирене или босилково песто с каквото ни душа иска. Предизвикателно, защото трябва да впрегнем въображението си, умението да съчетаваме добре съставките и най-вече способността да се вслушваме в капризите на небцето. Един такъв каприз беше задоволен днес, когато приготвих тази паста с ароматни гъби и пресни зеленчуци.

Необходими продукти:
Паста по избор - спагети, лигуини или пене
1 сочен розов домат
1 червена чушка
5-6 едри печурки
4 скилидки чесън
6 с.л. зехтин
1 с.л. риган
1 с.л. розмарин
1 с.л. босилек
1 с.л. див лук
сол на вкус

Нарязваме на ленти чушките, чесъна и гъбките на тънки филийки, а доматите на кубчета.
Загряваме зехтина в тиган и запържваме чушката за 1-2 минути. Добавяме последователно чесъна и печурките, за да пуснат своите аромати. Добавяме доматите и овкусяваме с подбравките. Оставяме да къкри за 15-тина минутки, докато сосът се сгъсти.
Междувременно загряваме вода с 1 с.л. зехтин и сваряваме пастата според инструкциите на опаковката.
Отцеждаме хубаво пастата, добавяме 2 с.л. зехтин и разбъркваме леко. Разпределяме пастата на порции в чинии, покриваме отгоре обилно със сос и поръсваме с нарязан див лук.




Коментари

Популярни публикации