Лимонов сладкиш с глазура

Лимоновият сладкиш е за тези, които не си падат много по прекалено сладките десерти, но не биха отказали парче ароматен десерт към следобедното си кафе.

Необходими продукти:
4 яйца
120 г пшенично брашно
100 г царевично фино брашно
150 г меко масло
200 г кафява захар
1 пакетче бакпулвер
кората от 1 лимон, настъргана

За глазурата:
6 с.л. кафява захар
кората и сокът от 1 лимон

Загряваме фурната на 180 градуса. Намазваме дъното и стените на тавичка с падащо дъно с 1 с.л. от маслото.
Пресяваме пшеничното брашно, добавяме бакпулвера и царевичното брашно. Разбиваме яйцата със захарта и добавяме настърганата кора от лимона. Изсипваме яйчената смес в брашното, добавяме затопленото на стайна температура масло и разбиваме с мискер до получаване на гладка смес.
Изсипваме в тавичката и печем около 30 минути.
Оставяме сладкиша да се охлади за 10-15 минутки, след което го изваждаме от тавата и го поставяме върху голяма плоска чиния. Смесваме съставките за глазурата и намазваме обилно сладкиша отгоре. Оставяме да попие хубаво и след 30-тина минутки сладкишът е готов да му се насладим. 




Сладкишът е еднакво подходящ за приготвяне, ако сте поканили приятели за следобедно кафе или ако отивате на гости, тъй като е изключително непретенциозен. Просто нарежете еднакви по големина парчета, увийте ги в намачкана хартия за печене и завържете пакета с панделка. Ароматът, който ще се разнесе, когато пакетът бъде отворен, е чудесен, а щастливците, които ще го опитат, ще бъдат приятно изненадани от лекия му цитрусов вкус.

Коментари

Популярни публикации