Пълнозърнест домашен хляб

Няма друг аромат, който да създава по-голям уют и спокойствие у дома, както ароматът на току що изпечен в домашната фурна хляб.

Необходими продукти:
300 гр пълнозърнесто брашно
100 гр бяло брашно
1 пакетче суха мая за хляб
1 с.л. сол
300 мл топла вода
3 с.л. зехтин
1 ч.л. риган
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. розмарин
1-2 сушени домата в марината, нарязани на тънки парченца

Смесваме сухите съставки в голяма купа. Оформяме кладенче по средата и изсипваме смесените зехтин и вода. Добавяме сушените домати и замесваме тесто с помощта на дървена лъжица. Оставяме за 10-тина минути настрани.
Поръсваме плота с брашно и замесваме тестото. Оформяме хлебчето и оставяме върху застлана с хартия за печене тава. Похлупваме с купата и покриваме с кърпа, за да се затопли и да втаса тестото по-бързо. Това ще отнеме 2-3 часа.
Когато тестото удвои обема си, поставяме тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25-30 минути, докато хлебчето придобие златиста коричка. Тук има един важен трик, за да получим хрупкава коричка отвън и меко тесто от вътре - под тавата поставяме една метална купичка с вода.
Изваждаме хляба и го оставяме да се охлади за 15-20 минутки преди да го разрежем. Междувременно можем да се наслаждаваме на разнасящия се от него аромат.



Коментари

Популярни публикации