Здравословно меню за кино маратон



Да хапваш непретенциозни вкусотии, докато гледаш интересен филм, е едно от най-приятните неща, свързани с храна. Обаче колко често ни се случва да хапваме нещо здравословно, различно от баналните пуканки, чипсове, снаксове или в най-добрия случай пица, поръчана онлайн? Затова през изминалата неделя имах една важна задача – да измисля едновременно здравословно, но и достатъчно вкусно меню за неделен кино маратон. Резултатът – богат асортимент мини пици с пълнозърнесто брашно и ароматни картофки на фурна. Картофките са супер лесни за приготовление, а пиците ще бъдат плод на собствения ви сценарий за перфектна домашна пица. Време е да забъркаме малко филмова магия в собствените си кухни и да изпечем един кулинарен блокбъстър.
 
Необходими продукти за ароматни картофки на фурна:
400 гр. пресни картофи
4 с.л. зехтин
1 с.л. изсушена мащерка

Начин на приготвяне:
Нарязваме картофките на 6 парчета по дължина. Поставяме в тава за печене, поливаме със зехтина и поръсваме с мащерката. Омешваме ги хубаво с ръце и захлупваме с капак. Поставяме да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Отваряме капака и оставяме да се доизпекат за още 10-тина минутки, докато крайчетата им покафенеят.
Сервираме ги в малки, покрити с хартия за печене купички.



Мини пици с пълнозърнесто тесто

Необходими продукти за тестото:
400 гр. пълнозърнесто брашно
8 гр. суха мая
1 с.л. сол
2 с.л. зехтин
300 мл. топла вода

Необходими продукти за доматения сос:
1 едър розов домат
3 с.л. зехтин
шепа листа от пресен босилек
3 скилидки чесън
1 с.л. изсушен риган
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
В голяма купа смесваме брашното, солта и маята и разбъркваме. Оформяме кладенче по средата и изливаме смесената със зехтина топла вода. Внимателно забъркваме сместа с помощта на дървена лъжица, докато получим лепкаво тесто. Покриваме купата с фолио и оставяме настрана за 10 минутки.
Поръсваме с брашно кухненския плот или голяма дъска за рязане и размесваме тестото, докато стане меко и еластично. Връщаме го отново в купата, покриваме го с фолио и кърпа и го оставяме на топло за 2-3 часа, докато удвои обема си.
Поставяме съставките за доматения сос в блендер и блендираме, докато получим гладка смес.
Връщаме тестото на плота и го разделяме на 6 части. Разточваме всяка част на тънко, сравнително кръгло парче и намазваме обилно с приготвения доматен сос. Колкото по-небрежни и безформени се получат парчетата, толкова по-очарователни ще изглеждат, след като се изпекат.
И така, стигнахме до най-съществената част – топингa. Тук оставям място на вашето въображение, но за улеснение, ето няколко продукта, с които можете да направите различни комбинации върху всяко едно от парчетата тесто:

Пресни домати, нарязани на тънки колелца
Лук, нарязан на тънки колелца
Зелена и червена чушка, нарязани на ленти или колелца
Малки зелени люти чушлета
Гъбки
Черни маслинки
Сирене: моцарела, манчего, синьо сирене, пармезан или най-обикновен български кашкавал
За почитателите на месото: хамон, салам чорисо, бекон
Риган и босилек за поръсване

И за финал моята специална комбинация, която изпробвах този път: хамон, пресни смокини, разрязани на 4, лук, настърган пармезан и много риган….


И така, готови сме да кажем "Сбогом!" на всички мазни, вредни и пресолени храни, които залъгват глада ни по време на домашните кино маратони и да кажем "Здравей!" на нещо свежо, вкусно и по-здравословно. Вярно е, че отнема време, но резултатът си заслужава!


The End

Сценарист: Кристина Георгиева

В ролите:
Ароматните картофки
Пица с хамон, домати, лук, гъби и кашкавал
Пица с хамон, смокини, лук и пармезан
Пица с чорисо, домати, чушки, гъби и бяло сирене
Пица с бекон, домати, чушки, лук, гъби и манчего
Пица с домати, чушки, лук, губи и пармезан
Пица с домати, гъби, маслини, лук и бяло сирене

Коментари

Популярни публикации