Мариновани лимони

Вдъхновена от мароканската кухня реших да приготвя мариновани лимони, които се считат за един от най-важните продукти в нея. Ферментиралите с подправки лимони имат изключително силен и наситен вкус, с когото пресните им събратя не могат да се мерят. Рецептата за приготовлението им взех от моя Гастрономически атлас на Мина Холанд.
В Мароко консервираните лимони се използват за всякакви ястия - от салати, през кускус до таджини, тъй като им придават много по-наситен аромат и вкус. Можете да изпечете цяло пиле, като поставите във вътрешността му няколко резена маринован лимон, за да получите един удивително нов и уникален ориенталски вкус.

Необходими продукти за 1 буркан от 500 мл:
3 лимона
сокът от 3 лимона
4 с.л. трапезна сол
1 пръчица канела
3 бр. карамфил
10 семена от кориандър
10 семена от черен пипер


Приготовление:
Измиваме хубаво буркан от 500 мл със сапун и топла вода.
С длан натискаме лимоните, докато го търкаляме върху дъската за рязане, за да омекнат и ги разрязваме на 4 парчета по дължина. Натъркваме ги хубаво със сол и ги натъпкваме в буркана. Поръсваме подравките и пъхваме канелата по средата.
Изсипваме лимоновия сок, докато покрие хубаво съставките и затваряме капачката, като я затягаме хубаво.
Оставяме буркана в хладилника за 1 месец, като периодично го обръщаме, за да раздвижим съставките и да ги разпределим равномерно. Ако видим, че лимоновият сок е намалял, доливаме нов.



Коментари

Популярни публикации