Средиземноморска яхния с пиле

Любимите ми продукти през лятото са домати, маслини и зехтин. Салата, приготвена от тях, е като еликсир за душата. Нищо чудно, че народите от Средиземноморието са толкова лъчезарни и безгрижни - с такива продукти, узрели под топлите слънчеви лъчи, всеки обяд или вечеря се превръщат в празненство за сетивата.
Днес към тях ще добавим пиле и огън, за да обогатим вкусовете и да отключим ароматите. Споменавайки огън, моят съвет е, докато приготвяте това ястие да си пуснете за музикален фон горещи испански ритми или нещо италианско - според предпочитанията. А ако приготвяте вечеря за двама - свещи, стрък розмарин вместо цветя на масата и бутилка изстудено бяло вино ще допринесат за приятната атмосфера.      

Необходими продукти:
4 пилешки бутчета без кожа
1 глава лук
2 скилидки чесън
4 едри домата, обелени и нарязани на ситно
шепа сушени домати от буркан
шепа цели черни маслини без костилка
шепа цели зелени маслини без костилка
1 с.л. мед
стръкче пресен розмарин
шепа ситно нарязан пресен магданоз

Загряваме зехтин в широка тенджера или тавичка с високи стени. Запържваме ситно нарязания лук, докато омекне, след което добавяме нарязания чесън. След 1-2 минути отстраняваме лука и чесъна с решетъчна лъжица.
В горещия зехтин поставяме пилешките бутчета и ги запържваме до златисто, за да се запечатат и да останат сочни. Добавяме лука, чесъна, доматите, маслините, розмарина и меда.
Похлупваме и оставяме да се готви около 20-30 минути, докато месото се свари хубаво, а доматеният сос се сгъсти.
Ако не използвате мариновани сушени домати, които са осолени, добавете сол на вкус.
Поръсваме пресния магданоз и поднасяме с чабата или любимия хляб, с който да топим донасита от доматения сос.

 
 


Коментари

Популярни публикации