Ментов ориз

Трябваше да приготвя свински ребърца за вечеря и търсех упорито идея за подходяща лека гарнитура към тях. Докато ровех из кулинарните книги и кухненските шкафове за вдъхновение, попаднах на половин пакет ориз и една консерва грах. И ето как от няколко налични продукта сглобих нещо много свежо и вкусно. Така че, когато нямате идея какво да приготвите за хапване, просто си направете един кулинарен брейнсторминг и оползотворете наличните в кухнята продукти. 
Този ориз се приготвя точно за 15 минути и става, както за гарнитура към печени меса, така и за основно ястие, ако ви се хапва нещо леко и вегетарианско.

Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз жасмин (или бисерен)
3 ч.ч. вода
1 ч.л. куркума
1/2 ч.л. шафран
200 гр. грах от консерва
шепа листа прясна мента
сол на вкус

Изплакваме ориза и го поставяме заедно с водата в тенджерка с капак. Загряваме котлона на максимум, а след като водата заври, намаляме температурата. Добавяме куркумата, шафрана и солта. Първите две ще придадат чудесен слънчев цвят на ориза и превъзходно ориенталско ухание.
Варим ориза не повече от 10 минути, като точно преди да го махнем от котлона, добавяме граха и разбъркваме.
Оставяме за 5 минутки да изстине, като разбъркваме от време на време с вилица, за да не се слепи.
Нарязваме на ситно ментата и я добавяме към ориза, когато вече се е охладил - точно преди да сервираме. Разбъркваме леко с виличка, за да позволим на ментовия аромат да обгърне нежно зрънцата ориз и грах и поставяме няколко цели листенца мента по средата за красота.




Коментари

Популярни публикации