Сьомга с бьор блан


За ценителите на френската кухня днес имам една много лесна, но същевременно изтънчена рецепта за сьомга в бял маслен сос – beurre blanc. Рецептата е от долината на Лоара или площ от 800 квадратни километра по течението на река Лоара, югоизточно от Париж. Този район е известен с чудесните си вина – совиньон блан, шенин блан и каберне франк и още по-чудесните си ястия, едно от които ще приготвим заедно. За целта използваме местен совиньон блан, но ако разполагате с френския му брат, ще получите още по-автентичен вкус и усещане за Франция.

Необходими продукти за 2 порции:

2 големи филета сьомга, без кожата
2 глави червен лук (оригиналната рецепта е с шалот)
½ стрък магданоз
сокът от ½ лимон
сол и черен пипер на вкус

Необходими продукти за белия маслен сос (beurre blanc):

1 глава червен лук или шалот
125 мл бяло вино – аз използвах совиньон блан, което е типично за долината на Лоара
½ с.л. винен оцет
½ стрък магданоз
110 г. масло
сол и черен пипер на вкус

Нарязваме на ситно магданоза, а червения лук на тънки полумесеци. Поставяме фолио за печене върху плитка тава и оформяме канапе от лука и магданоза, в което поставяме рибата. Овкусяваме със солта и черния пипер и изцеждаме отгоре лимона. Завиваме с фолиото и сгъваме ръбовете, така че да запечатаме хубаво рибата и тя да се задуши. Поставяме в предварително загрята на 200 градуса фурна и печем 20 минути.


Междувременно нарязваме на ситно лука и магданоза за соса. Изсипваме в касерола виното, лука, магданоза и оцета и оставяме да заври. Когато заври намаляме огъня и оставяме да се сгъсти. Добавяме маслото малко по малко и овкусяваме със солта и черния пипер.
Когато сосът се сгъсти, махаме от котлона и прецеждаме през фина цедка. Поливаме върху рибата непосредствено преди сервиране. 
Ако използвате шалот, ще получите характерния белезникав цвят, който е дал името на соса - beurre blanc или бял маслен сос. Аз използвах дребен червен лук, като по-достъпна версия на шалота, който придаде много приятен розов цвят.
Поднасяме със свежа салата от фелд и домати, поръсена със зехтин и балсамов оцет.

Коментари

Популярни публикации