Пухкав омлет с по-малко холестерол

Много от нас обичат да започват деня с топла порция омлет, препечени филийки, сиренце, лютеница, бекон.... Започнахте ли да се облизвате? :)
Днес ще приготвим един изключително вкусен омлет, но малко по-здравословен от обикновения, без това да се отрази на вкуса му.

Необходими продукти за 1 порция:
3 яйца
1 с.л. олио
2 с.л. настърган пармезан
2 с.л. прясно мляко
черен пипер на вкус

За гарнитура:
1/2 авокадо
4-5 чери доматки

Диетолозите и лекарите съветват да внимаваме с консумацията на яйца заради холестерола, който се съдържа в тях. Цялото му съдържание обаче се намира в жълтъка, така че, ако го отстраним или намалим количеството му, можем да хапваме малко по-спокойно яйца на очи, омлет или сварени. Така ще постъпим и с днешния пухкав омлет с малко холестерол.
Счупваме едно цяло яйце в купа. Прибавяме белтъците на останалите две, чийто жълтъци сме отделили в съд с капак. Жълтъците също имат своите ценни качества, затова не ги изхвърляме, а ще ги съхраним в хладилника. Можем да ги използваме за намазване на тестени печива или като маска за коса.
Разбиваме хубаво цялото яйце и двата белтъка и добавяме млякото, пармезана и черния пипер на вкус. Аз лично не добавям сол, тъй като в пармезана има достатъчно, но ако обичате по-солени ястия, добавете, колкото е необходимо.
За да получим по-пухкав омлет, бъркаме малко по-дълго, около 2-3 минути, за да вкараме достатъчно въздух в сместа.
Междувременно загряваме олиото в тиган на котлона. Не е необходимо да ползваме много олио, което да покрие дъното. Просто разнесете хубаво мазнината, така че да мине през цялото дъно.
Когато мазнината е загряла достатъчно, изсипваме сместа. След 1-2 минути обръщаме внимателно с помощта на дървена шпатула, за да опечем омлета и от другата страна.
Накрая го сгъваме на две и пренасяме в чиния.
Като гарнитура може да използваме всякакви зеленчуци. Аз предпочитам хубаво узряло авокадо, поръсено с черен пипер и сочни чери домати за свежест.

 

Коментари

Популярни публикации