Тарт с коприва и чери домати

Тази рецепта е чудесна, защото позволява да експериментираме със съставките и освен с чудесната за сезона коприва, можем да ползваме спанак, аспержи, грах или каквото ви душа иска. 

Необходими продукти за тестото:
2 ч.ч. брашно
1 яйце
130 гр. краве масло
2 с.л. настърган пармезан
1 с.л. прясна мащерка
1 ч.л. сол
черен пипер на вкус

За плънката:
200 гр. чери домати
30 гр. прясна коприва
230 гр. сирене
200 мл заквасена сметана
2 с.л. настърган пармезан 
3 яйца
1 с.л. прясна мащерка
черен пипер на вкус

Пресяваме брашното и солта в купа. Добавяме пармезана, листенцата мащерка и черния пипер и разбъркваме.
Нарязваме на малки кубчета маслото и го добавяме към сухите съставки, като размесваме с ръка, докато стане на трохи. Добавяме яйцето и месим до получаване на твърдо тесто.


Увиваме го с фолио и оставяме в хладилника за 30 минути.


Загряваме 500 мл вода в малка тенджерка на котлона и слагаме копривата. Когато заври, отстраняваме от котлона и изплакваме шоково със студена вода, за да запазим свежия зелен цвят. Оставяме настрана, за да се отцеди хубаво.


В блендер слагаме сиренето, яйцата, сметаната, мащерката, черния пипер и отцедената коприва и блендираме, докато съставките се смесят хубаво и получим гладка смес за плънката.



Изваждаме тестото от хладилника и го разточваме. Навиваме тестото на точилката и го прехвърляме върху плитка тава с падащо дъно. Оформяме хубаво тестото по ръбчетата на тавичката, като отстраняваме излишното. С вилица надупчваме цялото тесто, там където покрива дъното. 


Поставяме отгоре тежест. В специализираните магазини се продават топчета за печене, но аз използвам един изпитан трик със стар боб. Поставям около 1 ч.ч. суров боб в хартия за печене и го разпределям върху тестото. Той ще създаде тежест и няма да позволи тестото да се надигне във фурната. Бобът може да се използва многократно за подобни цели, като го съхраняваме в хартията за печене в пластмасова кутия в шкафа.


Поставяме тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-тина минути.
Изваждаме тестото и оставяме да се охлади за 10-тина минути.
Разпределяме отгоре плънката, подреждаме нарязаните на две чери домати и връщаме да се опече във фурната за 30-тина минути, докато покафенее отгоре.




Когато е готово, го изваждаме да изстине, преди да го разрежем и поднесем.



Коментари

Популярни публикации