Козуначе с бадемки и стафидки

Пиша рецептата, докато току що изпеченото козуначе си почива на решетката, а от него се носи един такъв аромат, едновременно успокояващ и вълнуващ. Мисля, че всеки човек, който обича да готви, изпитва някакво подобно свое чувство, когато кулинарното му произведение е готово, а ароматът му се носи из кухнята. Чувство, което те вдъхновява, умиротворява и развеселява. :)

А ето я и рецептата за това мое чувство:
1 кг брашно
250 мл прясно мляко
250 гр захар
6 яйца
40 гр прясна мая
150 гр масло
20 мл олио
настърганата кора от 1 лимон
шепа белени бадеми
шепа стафиди
1 ч.л. какао

Разтваряме маята в 4 с.л. от прясното мляко, 2 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Разбъркваме хубаво и оставяме да втаса (докато се надигне).
Пресяваме брашното върху плот или дъска за рязане, върху която ще месим тестото. Важно е да е много стабилно, защото ще падне здраво месене.
Оформяме кладенче по средата и изсипваме втасалата мая.
Разбиваме 5 от яйцата със захарта и млякото и постепенно ги добавяме в кладенчето, замесвайки тестото.
Добавяме лимонената кора, разтопеното и смесено с олиото масло и месим хубаво, докато започнат да се появяват мехури (по тестото, не по ръцете ни :)
Оставяме тестото в голяма купа да втаса, като го покриваме с фолио и няколко по-дебели кърпи, за да му е топло. Аз лично го сложих за 40 минутки на топло под климатика и така утрои обема си по-бързо.
Разделяме тестото на 3 равни части и ги оформяме в дълги фитили. Сплитаме ги на плитка и ги поставяме в продълговата тава за печене.
Смесваме стафидите, какаото и 2 с.л. захар и поръсваме отгоре.
Разбиваме 6-тото яйце с 2 с.л. мляко и намазваме козунака. Мушваме бадемите в гънките на плитката и поставяме да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минутки.
Проверяваме с дървен шиш за готвене, дали тестото е готово и когато това се случи, изваждаме тавата и я покриваме с кърпа за 20-тина минутки.
Изваждаме козуначето от тавата и го поставяме върху решетка, за да изстине хубаво.



В моя случай тавичката му се оказа малко тясна и пухкавото козуначе направи опит за бягство, но това е един от уроците, без които готвач не се става. :)

Коментари

Популярни публикации