Ароматна пъстърва с чеснови картофки

Пъстървата, подобно на повечето риби, е много полезна за здравето, тъй като е богата на омега-3 мастни киселини и на витамин D. Готви се много лесно и е много вкусна. Ароматът й е много деликатен и се съчетава отлично с различни съставки като пресни подправки, лимон, джинджифил и пикантни подправки. За днешната рецепта ще използваме едни от най-ароматните съставки, с които разполагаме в кухнята и ще създадем едно бързо, лесно и изключително вкусно ястие.

Необходими продукти за две порции:
2 цели, почистени пъстърви
3 скилидки чесън
стрък прясна мащерка
3 с.л. зехтин
1 лайм или обикновен лимон
сол на вкус

За чесновите картофи:
4-5 средно големи картофа
5-6 скилидки чесън
2 с.л. накълцан пресен копър
4 с.л. зехтин
сол на вкус

Започваме с подготовката на марината за пъстървата. Обелваме и нарязваме на ситно чесъна. Смесваме зехтина, сока от половината лимон, чесъна и солта и намазваме обилно рибата вътре и отвън. Поставяме няколко клонки от прясната мащерка в рибата и оставяме за 2-3 часа да престои в хладилника. Може да я приготвим и от предната вечер, за да има повече време да попие аромата на съставките.

Загряваме широк тиган и сипваме 2 с.л. зехтин. Запържваме рибата от двете страни за по 2-3 минути, докато придобие златист цвят. Изваждаме рибата и поставяме в чиния с 3 тънки кръгчета лайм или обикновен лимон върху всяка.

А сега да приготвим и гарнитурата. Обелваме и нарязваме картофите на едри парчета. Сваряваме до лекото им омекване и изстудяваме хубаво картофите, за да не се разпадната, по време на сотирането. Загряваме зехтина в дълбок тиган и изсипваме картофите. Добавяме нарязания на ситно чесън и разбъркваме хубаво. Когато картофите придобият златиста коричка, добавяме копъра и сол на вкус.


Коментари

Популярни публикации