Домашни бейгъли

Бейгълът представлява варен геврек, с по-малък от този на традиционните гевреци диаметър.
Това тестено изделие е много разпространено в международната кухня, но малко хора са наясно с това, че произходът му е еврейски.
Според историческите данни началото на бейгъла е поставено в Полша, преди около 600 години. Наименованието му идва от думата beygel, която е на германския език Идиш, използван от близо 4 милиона евреи и означава пръстен или гривна.
Днес бейгълите се приготвят и хапват под формата на сандвичи с разнообразни плънки или със сладки и шоколадови пълнежи.
Ето една много лесна рецепта за приготовлението им в домашно условия.

Необходими продукти:
500 г. брашно
300 мл. хладка вода
1 с.л. суха мая
2 с.л. кафява захар
2 белтъка за глазиране
1 с.л. сода бикарбонат
семена по избор за поръсване (сусам, нигела, тиквено, ленено или слънчогледово семе)
едра морска сол за поръсване

Пресяваме брашното. Смесваме маята с хладката вода. Добавяме брашното, захарта и солта. Смесваме съставките хубаво и започваме да оформяме тестото.
Когато тестото е гладко и еластично, го поставяме в леко намазнена купа и го покриваме с фолио. Слагаме го на топло местенце (аз обикновено го покривам с кърпи и одеяло, ако в кухнята ми не е достатъчно топло), за да втаса и да се надигне - около 1 час.
Когато е удвоило обема си, го изваждаме на работния плот и оформяме 8 еднакви топки, 2/3 от размера на женски юмрук. Не е фатално, ако са по-големи или по-малки, важното е всичките да са приблизително с еднакъв размер.
Поставяме ги в покрита с хартия за печене тава, покриваме ги с фолио и ги оставяме да втасат за още половин час.
Набрашняваме си показалеца и оформяме дупка в средата на всеки бейгъл.
Нагряваме вода в дълбока тенджера и след като кипне, добавяме содата. Нейната функция е да придаде лъскав вид и хрупкава текстура на коричката на бейгълите.
С помощта на решетъчна лъжица поставяме поотделно всеки един от бейгълите във водата за една минута, като обръщаме и от двете страни.
Изваждаме и отцеждаме бейгълите, след което ги връщаме отново в тавичката за печене.
Намазваме ги обилно с белтъка и поръсваме с морската сол и семена по избор.
Поставяме тавата с бейгълите в предварително загрята на 180 градуса фурна и печем 30 минути, докато придобият хубав кафеникав загар. Аз обичам да ги държа малко повече, за да се напука кората и да станат още по-пухкави.




Коментари

Популярни публикации