Домашен пастет

Да си направиш вкъщи домашен пастет не е никак сложно, а удоволствието от това да хапваш нещо, чийто пълен състав знаеш и си приготвил собственоръчно, е повече от удовлетворяващо. Затова домашният пастет е просто поредната вкусотийка, която не вреди да знаем как да си приготвим в домашни условия.

Необходими продукти:
1 кг свински черен дроб
1 глава лук
5 скилидки чесън
5-6 с.л. сметана
300 гр. краве масло
3 с.л. зехтин
3-4 стръка мащерка
2 с.л. червен и зелен пипер на зърна
сол и черен пипер на вкус

Измиваме и почивстваме хубаво черния дроб от ципата и жилите. Нарязваме на големи парчета и сваряваме за 30-тина минути.
Отцеждаме дроба и го нарязваме на дребни парченца.
Загряваме 100 гр. от маслото и запържваме лука и чесъна. Добавяме дроба и задушаваме за около 20-тина минутки.
Овкусяваме със солта, черния пипер и листенцата от единия стрък мащерка.
Добавяме сметаната и разбъркваме хубаво.
Отстраняваме от огъня и пасираме до гладкост, добавяйки постепенно зехтина.
Сипваме получената смес в панички, като оставяме 1 пръст отгоре. Подреждаме по 1-2 стръкчета мащерка и поръсваме червения и зелен пипер.
Разтапяме маслото и заливаме дроба отгоре, докато покрие хубаво паничките.
Прибираме в хладилник, за да се втвърди маслото.
Поднасяме с препечени филийки и тежко червено вино.

Коментари

Популярни публикации