Пица "Дъга"

Тази пица е лека, богата на витамини и мнооого цветна :) Ако махнем кашкавала, е подходяща за вегетарианци или хора, които постят. 
Необходимите продукти за приготовлението й са основно въображение и добро настроение, но може да добавите и следните съставки:

За тестото:
250 гр. брашно
125 мл топла вода
1 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. зехтин

За топинга:
1/2 глава червено цвекло
1/2 глава червен лук
8-10 бр. чери домати
1 жълта чушка
1 зелена чушка
200 мл доматено пюре
2 с.л. зехтин
1 с.л. босилек
1 с.л. риган
кашкавал за поръсване

Когато готвим пица, винаги започваме с тестото. Смесваме солта, захарта и маята. Добавяме топлата вода и разбъркваме добре. Пресяваме брашното и го изсипваме върху повърхността за месене - дъска или плот. Оформяме кладенче и постепенно добавяме в средата от течната смес, замесвяйки я с брашното. Когато сме смесили всичко, продължаваме да месим, докато получим хомогенна топка. Завиваме с кухненско фолио и покриваме с 1-2 кърпи, докато втаса и увеличи обема си двойно - около 1-2 часа.
Докато тестото си почива, измиваме и нарязваме на дребно зеленчуците и доматите. Смесваме доматеното пюре с подправките и зехтина.
Когато тестото е готово, го размесваме отново и с помощта на точилка си оформяме основата за пицата. Поставяме я в набрашнена тавичка и намазваме обилно с четка отгоре доматената смес. 
Подреждаме зеленчуците в следната последователност, за да пресъздадем цветовете на дъгата - в средата няколко парченца червено цвекло, около него червения лук, след това доматите, жълтата чушка и накрая зелената чушка. Поръсваме с малко настърган кашкавал и слагаме във фурната на режим за печене на пица - с вентилатор на 200 градуса. 
Печем около 15-20 минути.


Коментари

Популярни публикации