Щолен с пухкава снежна глазура

Коледните празници са любимото ми време от годината, защото десертите са повече от десерти - те носят настроение, забавление, докато ги приготвяме и наслада за всички сетива. Въпреки че, щоленът е традиционен немски сладкиш, тази година реших да му отделим място на нашата трапеза, защото многообразието от вкусове в него, извиква палитра от приятни емоции у всеки, който го опита.


Необходими продукти:
170 г масло
250 г кафява захар
3 яйца
200 г брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт
50 г смлени бадеми
50 г смлян шамфъстък
180 мл заквасена сметана
140 г стафиди
50 г цитрусови кори

За снежната глазура:
400 мл сметана (без захар)
200 г пудра захар
12 коктейлни черешки

Загряваме фурната на 180 градуса и поставяме един лист хартия за печене в продълговата тавичка.   
Разбиваме омекналото масло с кафявата захар. Добавяме яйцата и 1/3 от брашното и бъркаме с миксера на средна скорост. Добавяме ванилията, половината от останалото брашно с изсипан в него бакпулвера, половината смлени ядки, половината заквасена сметана и бъркаме.
Добавяме останалото брашно, ядки, стафиди и цитрусови кори. Бъркаме хубаво, докато се смеси всичко много добре.
Изсипваме в тавичката и печем до пълна готовност (около 50-60 минути).
Когато е готово, изваждаме от фурната и оставяме да се охлади за 20-тина минути. Междувременно разбиваме с миксер на висока скорост сметаната и пудрата захар.

Когато щоленът е охладен, го преместваме в чиния за сервиране и го намазване отгоре щедро с глазурата. Идеята е да изглежда като тежка снежна покривка, натрупала през нощта. Накрая подреждаме 12-те черешки отгоре.      


Коментари

Популярни публикации