Дал леща с нахут

Дал е типично индийско ястие, което се приготвя от червена леща. Има много различни рецепти за приготвяне на дал, но най-общото между тях е, че лещата заедно с останалите съставки се вари, докато се получи каша. Индийците оставят лещата да се вари с часове на слаб огън, докато зрънцата се смачкат и заедно с лука и останалите зеленчуци оформят ароматна гъста каша.  

Рецептата, която ще приготвим е изцяло веганска, а ето необходимите съставки за тази прекрасна ароматна и много вкусна Индийска манджа:

200 гр. сурова червена леща
200 гр. нахут от буркан
200 мл. кокосово мляко
200 гр. домати от буркан
2 глави лук
1 стрък целина
1 люта зелена чушка
2 ч.л. куркума
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. къри
½ ч.л. черен кимион
2 с.л. олио
 сол на вкус

Изплакваме и сваряваме лещата до готовност. Отцеждаме водата и я оставяме настрана.
Загряваме олиото и запържваме ситно нарязания лук. Добавяме нарязаните целина и люта зелена чушка. Смесваме подправките и ги добавяме към зеленчуците.

Едно от любимите ми неща в Индийската кухня е богатия аромат на подправки, особено този на запържена куркума. Ако за пръв път готвите Индийска храна, ще се уверите в думите ми и ще се влюбите в ароматите. Освен, че е много ароматна, тази кухня се смята и за изключително здравословна именно заради голямото разнообразие от подправки, които имат редица лечебни свойства. Така например моят фаворит куркумата влияе благотворно върху функционирането на жлъчката и черния дроб, а приготвеното с нея къри убива раковите клетки. 

Към ароматизираните зеленчуци добавяме в следния ред лещата, доматите, кокосовото мляко и нахута.
Разбъркваме добре и оставяме да къкри на слаб огън, докато се сгъсти и стане на каша. 


Междувременно си овкусяваме със сол според предпочитанията.
Ако нямате търпение да чакате, може да използвате пасатор. За целта оставете да се вари само около 10-тина минути, след като сте добавили и последните съставки и след това пасирайте до желаната консистенция.
Поднасяме със салата от нарязан на тънки полумесеци кромид лук, овкусен със зехтин и маково семе.
Аз лично поднасям и с арабски питки, които можете да намерите във всеки арабски магазин около Женския пазар. Затоплям ги за кратко във фурна и намазвам отгоре с масло. Поставям една питка в чиния, сипвам в средата 2-3 черпака от манджата и поръсвам отгоре с овкусения лук.





Коментари

Популярни публикации