Рататуй със сусам

Рататуй е френско ястие, типично за Югоизточна Франция и град Ница. Представлява комбинация от запечени зеленчуци, характерни за лятото, а именно патладжани, тиквички, чушки, домати и естествено къде без лук и чесън. Към тях за прекрасен аромат французите добавят и провансалски подправки.
Тъй като има много различни вариации на рецептата, в което се убедих, докато търсех оригинална такава, в крайна сметка, както се случва често, сътворих своя собствена интерпретация, придържайки се към основите и добавяйки нещо от себе си.

Необходими продукти:
2 патладжана
2 тиквички
2 зелени чушки
2 червени чушки
500 гр. домати от консерва или буркан
1 глава лук
2 скилидки чесън
20 гр. сусам
4 с.л. олио
2 с.л. сушена мащерка
сол и черен пипер на вкус

Нарязваме патладжаните на кубчета, посоляваме ги в купа и ги оставяме настрана за 10-тина минутки.
Загряваме фурната на 180℃.
Нарязваме тиквичките на кубчета, а чушките по дължина на 4, след което напряко ги нарязваме на по-дребни парчета. Нарязваме на ситно лука и чесъна.
В дълбока тавичка загряваме олиото и запържваме лука. Последователно добавяме чесъна, патладжана, чушките и тиквичките.
Когато зеленчуците поомекнат, добавяме доматите. Аз изсипвам подправките в доматите, разбърквам ги хубаво и така добавям всичко наведнъж при зеленчуците.
Оставяме да покъкри за 10-тина минути на котлона, след което преместваме тавичката във фурната.
Печем 20-тина минутки или докато зеленчуците се запекат хубаво отгоре.
2 минутки преди да извадим от фурната, поръсваме отгоре със сусама - когато се запече, пуска чудесен аромат.
Това ястие е много леко и полезно. Вместо олио, може да се използва неговия по-здравословен, но и по-скъп заместител зехтина. От доматите се образува сосче, за което аз припичам филийки хляб, поднасям всяка порция с по 2 филийки и това е напълно достатъчно за една питателна лятна вечеря.
И като типично френско ястие, не може да се консумира без чаша винце, като аз в случая предпочитам розе.




Коментари

Популярни публикации