Крем супа от целина

Крем супите са мое любимо ястие, защото практически могат да бъдат приготвени от много различни ядливи растения, имат приятна текстура и дават възможност за импровизация при сервирането – дали ще е с хрупкави крутони, печени ядки или препечен бекон – зависи само от индивидуалните предпочитания и креативност. Днес ще ви представя една рецепта за крем супа от  глава на целина, която изненадващо за мен се оказа изключително вкусна след преминаване на топлинна обработка (признавам си досега бях консумирала това растение само сурово).
Но преди да започнем, нека опознаем растението, което ще ядем. Целината е позната още под наименованието „керевиз” и представлява двугодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни, към което принадлежат магданоза и морковите (забележете приликата в листата им).
Целината се среща в почти цяла Европа, с изключение на Северните й части. Расте на влажни и заблатени места, като в България се отглежда по цялото Черноморие, поречията на реките Дунав, Марица и Струма.
В кулинарията се използват както корена на целината, като кореноплоден зеленчук, така и листата, като подправка. И ако все още се опитвате да си спомните дали сте яли целина през живота си и как изглежда, си спомнете последния път, когато пихте Блъди Мери – да, зеленият стрък, с който си разбъркахте питието, беше именно стъбло от целина.
 И накрая да минем към най-важната част – ценните хранителни качества на растението, а именно витамините А, С, В1, В2, К, желязо, калий, магнезий, фосфор, фолиева киселина, каротин, флавоноиди, фитонциди, ограничен натрий, който замества солта.
Тъй като притежава много хранителни влакна и малко калории, е подходящ за хора, които са на диета за отслабване. Сокът от целина има очистващ и подмладяващ ефект върху организма, подобрява храносмилането, нормализира обмяната на веществата, помага за отстраняване на камъни в бъбреците. Прясната целина помага подмладяването и подобряването вида на кожата и косата, както и предотвратява образуването на тумори и язви.
Повече интересна и полезна информация за здравословните свойства на целината, можете да прочетете тук: http://agronet.bg/agro-news/interesni-novini/1043-celina-kerviz.html, а сега да запретваме ръкави и да хващаме черпака.

Какво ни трябва за супичката:
1 глава целина
1 глава лук
2 скилидки чесън
40 мл. прясно мляко
1 литър зеленчуков бульон
50 гр. брашно
сол на вкус
1 с.л. бял пипер
1 ч.л. черен пипер
2 с.л. олио
Нарязан на ситно пресен магданоз за сервиране

Обелваме целината и я нарязваме на дребни кубчета. Нарязваме лука и чесъна на ситно.
Загряваме олиото в тенджера и запържваме лука, след това и чесъна. Добавяме целината и малко сол и захлупваме с капака, докато целината омекне.
След като целината е омекнала, добавяме брашното и бъркаме енергично 1-2 минути. Наливаме млякото и зеленчуковия бульон, добавяме белия пипер и оставяме да се вари още 10-тина минути. Имайте предвид, че белият пипер е силна подправка, затова, ако не ви харесва, добавете малко от нея, колкото супата да поеме неговия аромат, без той да става натрапчив.
След като кипне, махаме от котлона и пасираме до получаване на гладка текстура. Ако стане прекалено гъста, добавяме малко гореща вода и връщаме за 1-2 минути на котлона.
Сервираме с поръсен отгоре пресен магданоз и крутони по желание.

А ето и една бърза рецепта за хрупкави крутони:
2 филии хляб (по възможност стар, а ако имате само пресен, препечете за 2 минути филийките на тостера, след което ще бъде малко по-лесен за обработка с подправките)
2 с.л. зехтин
Босилек, риган и мащерка
Нарязваме филиите на кубчета и ги овалваме в зехтина и подправките.
Запичаме на предварително загрята на 180 фурна, докато леко покафенеят.
За по-изтънчено поднасяне на супата, може да запечете бадеми или орехи, да ги начукате и поръсите отгоре вместо крутони.





Коментари

Популярни публикации