Свежи салатки за здравословно хапване

Здравословното хранене може да бъде много по-приятно и интересно, стига да обогатите менюто си с нови и различни продукти. Няма правила в комбинирането на съставките, най-важното е да е по вкуса ви и да експериментирате смело.
За да ви докажа, че е възможно да се приготвят нестандартни салатки, които едновременно да ви заситят и да радват вкусовите ви рецептори, ще ви представя 2 идеи за много свежи веган салати. И двете ги приготвих на случаен принцип, смесвайки любими мои продукти, а резултатът ме изненада приятно. Може да си ги приготвяте и за обяд в офиса, като напълните буркан със съставките за салата и отделно в по-малко бурканче смесите съставките за дресинга, който се добавя към салатата непосредствено преди консумация. 

Салата с кълнове и сурови ядки



Необходими продукти за 1 порция:
80 гр. кълнове
1/2 портокал
1/2 връзка магданоз
80 грама сурови ядки – кашу и бадем
50 гр. сушени плодове – стафиди и червени боровинки
2 с.л. зехтин
сол на вкус

Нарязваме на ситно магданоза и го смесваме с кълновете, сушените ядки и плодове. 
Филираме портокала и добавяме парченцата към салатата. 
Изстискваме сока на останалата част от портокала и овкусяваме с него салатата. Добавяме зехтина и сол на вкус. Разбъркваме хубаво всички съставки. 

Нестандартното при тази салата е наличието на портокал и сладки вкусове от сушените плодове. Портокалът освежава, а сушените ядки засищат и ви дават енергия. Магданозът пък е много здравословна подправка, съдържаща витамин С и каротин.

Можете да я приготвите и ако очаквате гости, защото ще ги изненадате приятно с тази малко по-нестандартна и екзотична комбинация. Единствено трябва да умножите съставките по броя на гостите.


Салата с домати, киноа и целина



  Необходими продукти за 1 порция:
60 гр. смесени салати - рукола, айзберг, зелена салата
1 стрък целина
1/2 ч.ч. киноа
1 домат
3 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
сол на вкус

Кипваме вода и сваряваме киноата. Охлаждаме я със студена вода и отцеждаме хубаво.
Смесваме салатите с нарязания на средно големи парченца домат. 
Добавяме киноата и нарязаната на полумесеци целина. 
Овкусяваме със зехтина, оцета и сол на вкус.

Целината е богато на антиоксиданти растение, съдържа калий, натрий, витамини К, В6 и С. Сред благоприятните й свойства, според учените, е подпомагането на храносмилането, стимулира и тонизира организма, благоприятства сперматогенезата.


Коментари

Популярни публикации