Италианска зеленчукова супа Минестроне

Италианската кухня е несъмнено една от най-известните и възхвалявани кухни в света. Паста, пица, сирена, прошуто, вина, грапа, тирамису……. И се чудиш как с толкова вкусно ядене и пиене, италианците успяват да запазят форма и да поддържат добро здраве. 

Наскоро бях в Италия в няколко прекрасни Средиземноморски градчета близо до границата с Франция, където се запознах с местната кухня и така наречената Средиземноморска диета.
Италианците в крайбрежните региони на страната спазват Средиземноморската диета, която е определена за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО и се счита за една от най-здравословните диети на света. В резултат на дългогодишни изследвания и сравнения между редица народи и техните кухни, сред които французи, италианци, португалци, немци, китайци, японци, скандинавски народи, северноафрикански народи и американци от Съединените щати (за тях се учудих защо изобщо ги изследват, общоизвестен факт е че са от народите, които се хранят най-нездравословно), се оказва, че народите от Средиземноморието страдат най-малко от сърдечно-съдови заболявания, рак, наднормено тегло и имат най-голяма продължителност на живота в сравнение с останалите изследвани народи. Това са италианците, португалци, испанци и народите от Северна Африка. Горките французи не влизат в тази група, защото са световноизвестни чревоугодници, а винцето при тях се лее в промишлени количества на всяко основно ядене.

И така какво включва тази Средиземноморска диета:
-         Всеки ден паста и хляб, пресни плодове и зеленчуци, студенопресован зехтин, много подправки, по 1 чаша червено вино;
-         2-3 пъти седмично – риба и морски дарове, сирена и мляко;
-         1-2 пъти седмично – пиле;
-         1 път на две седмици – червено месо и десерти.

Тайната на ефикасното усвояване на тези количества паста се крие в начина й на приготвяне. Италианците ядат пастата „ал денте”, което в превод означава „на зъба” – леко твърда, така че да ти залепва на зъбите. По този начин се усвоява много по-добре от организма, отколкото ако се преварява, както сме свикнали да я приготвяме ние българите. Така става на тесто в стомаха и трудно се храносмила. Затова е изключително важно да се спазват означените на опаковките минути, които са необходими за сваряване на всяка една паста.

Тази рецепта е много типична за италианската кухня от Средиземноморския край и в нея присъства една дребна паста – богата зеленчукова супа Минестроне. След като опитах няколко вариации на тази супа, реших да взема най-доброто и да приготвя мой вариант. Важното е да има много зеленчуци, ароматни подправки и задължително червено вино по време на консумацията.

Необходими продукти:        
2 глави лук
3 скилидки чесън
2 картофа
½  морков
1 тиквичка
200 гр. домати от консерва
1 зелена чушка
150 гр. червен боб от консерва
150 гр. дребна паста
½ връзка пресен магданоз
1 с.л. изсушен босилек
1 с.л. изсушен розмарин
1 с.л. изсушен риган
сол и черен пипер на вкус

Запържваме лука и чесъна в сгорещено олио или зехтин за готвене. Добавяме нарязания на тънки кръгчета половин голям или 1 малък морков и задушаваме за 2 минутки.
Добавяме доматите от консерва и ситно нарязаните картофи. Отново задушаваме за 2 минутки.
Добавяме 1 и ½ литър гореща вода и задушаваме докато картофите омекнат.
Добавяме нарязаната на ситно тиквичка и червения боб от консерва.
Овкусяваме с подправките. 
Когато всички зеленчуци са се сварили, добавяме пастата и варим според инструкциите на опаковката й. 
Сервираме с нарязан на ситно пресен магданоз и чаша червено вино.



Коментари

Популярни публикации