Свински котлети с винен сос и запечени картофи със сусам

Това е една рецепта, в която малките трикчета и техники за топлинна обработка на храната показват своя ефект. Запечатваме, бланшираме, задушаваме, запичаме и накрая имаме една симфония от аромати и вкусове.

Необходими продукти: 
За котлетите:
2 средно големи свински котлета без кост   
1 глава лук
3 с.л. едрозърнеста горчица
150 мл. червено вино
4 с.л. масло
сол и черен пипер на вкус

За гарнитурата:
5 големи картофа
200 гр. сушени домати
2 с.л. сусам
3 с.л. зехтин
3 стръкчета прясна мащерка
2 глави броколи
сол и черен пипер

Обелваме и сваряваме картофите до готовност. Отцеждаме ги. Прехвърляме ги в тавичка, посоляваме със сол и черен пипер, поръсваме с мащерка, зехтин и сусам. Нарязваме сушените домати на ивички и ги добавяме отгоре върху картофите. Запичаме във фурна само отгоре на 180°С, докато получим лека златиста коричка.    
Посоляваме котлетите и поръсваме с черен пипер. Запържваме ги в горещото масло, колкото да ги запечатаме и да запазим сочността във вътрешността им. Добавяме в мазнината нарязания на едро лук. Запържваме за 5-6 минути. Добавяме виното и горчицата. Запържваме 2-3 минути, след което покриваме с капак, за да задушим малко още 4-5 минути. Изваждаме месото и оставяме соса да се попържи още малко. 
Отстраняваме кочана на броколите и ги разделяме на букетчета, след което ги сваряваме във вряла осолена вода. Прецеждаме ги и ги заливаме шоково със студена вода, за да запазят свежия зелен цвят.
Сипваме от броколите и картофите в чинии за сервиране. Поставяме пържолите и поливаме всичко със соса.


Коментари

Популярни публикации