Торта с боровинки и ягоди


Тази торта е много лесна и мързелива, защото няма да печем блатове, а ще използваме готови. Но това в никакъв случай няма да намали ефекта, който ще предизвикаме, когато я поднесем на масата, защото има пленителен виолетов цвят и носи страхотно пролетно настроение.  


Необходими продукти:
3 броя готови блата за торта
400 мл. готварска сметана
200 гр. пудра захар
300 мл. сладко от боровинки
500 гр. пресни ягоди
90 гр. бял шоколад

Смесваме с миксер на висока скорост 2/3 от сметаната с половината  (100гр.) пудра захар, докато получим пухкава смес. Добавяме боровинковото сладко  и бъркаме на средна скорост с миксера.
Причините да използвам готварска, а не сладкарска сметана са две:
- готварската е по-евтина от сладкарската;
- мога да регулирам количеството захар в нея, предпочитам да не е прекалено сладко, като в случая този вкус ще се компенсира от сладостта на боровинковото сладко.

Поставяме първия блат на поставка за сервиране на торти. Аз имам една много удобна, която се върти в основата си и това много ме улеснява, когато нанасям глазурата. Намазваме го обилно с половината боровинкова смес. Поставяме отгоре втория блат. Сместа ще се разтече, но това не е проблем, защото накрая ще покрием цялата торта с нея.

Отделяме 12 ягоди, които изглеждат най-добре, за да ги използваме за украсата. Останалите ги нарязваме по дължина на 3-4 еднакви по дебелина филийки.

Смесваме останалата сметана с втората порция пудра захар, отново с миксер на висока скорост, докато получим пухкава сметана. Намазваме с половината от сметановата смес втория блат. Отгоре нареждаме ягодите плътно една до друга и покриваме с останалата сметанова смес. Покриваме с третия блат.

"Обличаме" хубаво цялата торта с боровинковата смес. 
Разтапяме шоколада на водна баня. Когато се охлади леко, потапяме всяка една от 12-те красиви ягоди, така че да покрием 2/3 от тях. Подреждаме ги по края, така че да маркираме 12 парчета торта.
Поставяме в хладилника за минимум 3 часа, за да се стегне глазурата. 
Поднасяме с любов и предизвикваме "Уау" ефект. Изпитано!




   

Коментари

Популярни публикации