Сладкиш със зелен чай


Перфектен многолик десерт за чаено парти тип „Английската кралица” с порцелановия сервиз на прабаба или тип мързелив следобед в Маракеш. Без значение дали ще го пия, докато си бърборя сладко с приятелки или тракам със седефените пулове по таблата, зеленият чай ми е най-вкусен в комбинация с този сладкиш.


Необходими продукти:
150 гр. брашно
100 гр. захар
3 яйца
90 гр. бял шоколад
1 пръчка ванилия
1 пакетче бакпулвер
120 гр. масло
2 с.л. зелен чай
1 с.л. пудра захар

Разтапям шоколада на водна баня и го охлаждам. Разбивам яйцата и захарта. Добавям шоколада и ванилията и бъркам с миксер на средна мощност.
Пресявам брашното с бакпулвера и го добавям към сместа. Добавям накрая и маслото.
Изсипвам 2/3 от сместа в предварително намазнена правоъгълна тавичка.
Смилам 2 с.л. насипен зелен чай и 1 с.л. захар с кафемелачката. Имам един страхотно ароматен зелен чай, който сестра ми ми донесе от Мароко. Това сякаш го прави още по-екзотичен в моите жадни за пътешествия очи и докато го добавям към останалата смес, вече знам каква ще е темата на следобедното ми чаено парти.
Изсипвам приятно позеленялата смес върху останалата и пека на 180°С.
В момента, в който отворя фурната, се разнася невероятен аромат, комбинация от ванилия, зелен чай и масло. Нетърпеливо слагам водата да се топли, а в чайника сипвам 2 с.л. зелен чай от Мароканския. Имам си едни ориенталски стъклени чашки за чай от Истанбул. Винаги съм харесвала безгрижието, с което тези народи си пият традиционния следобеден чай, не бързат за никъде, нямат грижи, или поне не ги оставят да обсебват вниманието им, както сме свикнали ние.
Разрязвам, сипвам и вдишвам от аромата, а времето спира и грижите отлитат.


       

Коментари

Популярни публикации