Къри от зелен фасул и нахут


Кърито представлява комбинация от подправки, най-често използвани от които са куркума, кардамон, кориандър, джинджифил, черен пипер, червен пипер, кимион и карамфил. С това наименование се обозначават и ястията, приготвени с този ароматен микс, като специфичното е, че се добавят преди основните съставки. Какво означава това, ще илюстрирам със следната много вкусна и здравословна вегетарианска рецепта.



Необходими продукти:
250 гр. зелен фасул от буркан
400 гр. нахут от буркан
3 домата
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 зелена люта чушка
1 ч.л. куркума
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кимион
1 ч.л. къри
черен пипер
розова хималайска сол
4 с.л. зехтин

Доматите се заливат с вряла вода и се оставят за 2-3 минути, след което ципата им се бели много лесно. Обелваме ги и ги нарязваме на едро.
Загряваме мазнината в лок и запържваме ситно нарязаните лук и чесън на тих огън за 5 минутки. Добавяме ситно нарязаната люта чушка и подправките (без солта и черния пипер) и запържваме 2 минутки, бъркайки хубаво. Ароматът, който се разнася от затоплените подправки е повече от фантастичен и ме кара да обичам още повече Индийската кухня. 
Добавяме доматите, отцедения зелен фасул и черния пипер. Задушаваме 10-тина минути, като разбъркваме от време на време. Овкусяваме със солта и добавяме нахута. Оставяме да къкри на слаб огън още 2-3 минути.


   

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации