Индийска кухня - част първа


Индийската кухня е една от най-древните и е изключително богата на вкусове, съставки и особено на подправки. Освен това е много здравословна. Индийците готвят малки количества месо с много зеленчуци или плодове, леко запържени или задушени в лок. Това е една от кухните, в които се използват най-много зеленчуци и плодове, поради факта, че голяма част от населението са вегетарианци – фасул, леща, нахут, тиквички, чушки, домати, лук, картофи, спанак, манго, нар и естествено ориз.
Основите на традиционната индийска кухня са изградени върху вегетарианството заради ведическата традиция, която изключва приема на животински продукти с изключение на млякото. Свързаното с тази традиция учение Аюрведа (Знание за живота) предписва начина на консумация и съчетанието на различните храни и подправки, което прави ястията освен изключително вкусни, но и много здравословни.
Вегетарианството на този народ се определя и от вярванията на Будизма, според които човешкото съществуване представлява една последователност от прераждания. Според поведението в настоящия си живот, човек може да се прероди в по-низше или по-висше създание. Будистите вярват, че всяко животно носи човешка душа. По време на управлението на цар Ашока (Втори век пр. Хр.) Будизмът е обявен за официална религия и вегетарианството е въведено със закон.
Консумацията на месо в индийската кухня навлиза след нашествието на Монголите в Северна Индия през 16 век сл. Хр. Те донасят много от чертите на арабската култура, поради престоя си в Персия. Единствено е забранена консумацията на свинско месо, съгласно арабската култура и телешкото, заради статута на кравата на свещено животно.    
Подправките са най-ценното в тази кухня – черен, бял, зелен и червен пипер, кардамон, карамфил, кориандър, кимион, джинджифил, мента, сусам, куркума, нигела, чили, къри, индийско орехче, шафран, гарам масала, синап, лимон, розова вода и много още. Гарам масалата от своя страна представлява смес от подправки и е характерна за Северноиндийската кухня. Съдържа задължително кимион и кориандър за основа, съчетавайки се с подправки със сладък аромат като канела, кардамон, карамфил и индийски дафинов лист.

 Бял пипер
Зелен пипер
 Кориандър  
 Карамфил 
 Нигела
 Шафран 
 Сусам 

Култът към свещената крава се е превърнал в култ към консумацията на мляко, особено на кисело мляко, наричано „дахи”. Това се обяснява и от факта, че киселото мляко има свойството да облекчава жаждата от пикантните храни. Много характерна е напитката от кисело мляко, приготвена със захар и различни подправки „ласи”.
Характерни са още ястията приготвени в тандури (специална пещ), чапати (плоски хлебчета), чътни (консервирани плодове или зеленчуци), райта (салата от свежи плодове или зеленчуци) и други. 

В София има едно прекрасно местенце, където може да се опита тази превъзходна кухня, докато се научим как да приготвяме сами вкъщи здравословните индийски манджи:
Индийски ресторант Шафран


Коментари

Популярни публикации