Телешки стекчета с пепър сос



Не съм от най-големите фенове на месото, да не говорим за телешкото, но поне веднъж в живота си всяка жена трябва да е сготвила телешки стек с пепър сос на любимия си мъж. Не е голяма философия, даже е забавно.

Необходими продукти:
500 гр. телешко филе, нарязано на пържоли
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. черен пипер

За пепър соса:
100 мл. сметана
20 гр. масло
50 мл. коняк
1 ч.л. едро счукан черен пипер
сол на вкус

Окрехкотяваме пържолките с тендърайзер. Целта е да разкъса ципите в месото, позволявайки марината и подправките да се поемат по-хубаво от него, както и скъсява времето, необходимо за изпичането му. 

Намазваме ги с черен пипер и ги заливаме с млякото. Покриваме съда и ги оставяме за една нощ в хладилника.
Печем на грил тиган. Целта е да се опекат хубаво навън, но да останат леко розови отвътре. Пробваме ги дали са се опекли, като ги натиснем леко отгоре с пръст - не трябва да са нито много меки и сочни, нито твърди и сухи. Намазваме всяко стекче с малко масло и завиваме с фолио, за да си починат за 5-6 минути преди да ги сервираме.

В същия тиган наливаме коняка, за да деглазираме карамелизирания сос от пържолките – така събираме аромата, който е останал от тях и ще го използваме за соса. Наливаме сметаната и черния пипер и бъркаме, докато се сгъсти. Овкусяваме със сол, а накрая добавяме маслото. Отстраняваме и заливаме пържолките с получения сос.




Коментари

Популярни публикации