Крем супа от шарен боб


Необходими продукти:

2 ч.ч. шарен боб
1 голяма глава лук
4 скилидки чесън
4 ч.ч. зеленчуков бульон
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. масло
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
магданоз за поръсване

Изплакваме боба и го накисваме във вода за 12-16 часа, след което го сваряваме до готовност и отцеждаме хубаво.  
Слагаме маслото и зехтина в тенджера на предварително загрян котлон. Когато маслото се разтопи, запържваме лука до златисто. Добавяме  чесъна и отцедения боб и запържваме за около минута. Наливаме зеленчуковия бульон и оставяме да кипне.
Махаме супата от котлона и оставяме да се поохлади за 20-тина минути. Пасираме до получаване на гладка текстура.
Връщаме тенджерата на средно загрян котлон и добавяме сметаната. Овкусяваме със солта и черния пипер.
Поднасяме с нарязания на дребно магданоз.
    

Коментари

Популярни публикации