Печен ананас с карамел


Да стартираме седмицата със силен карамелен замах в нестандартна интерпретация. Ще пържим, ще печем, а накрая ще си оближем пръстите чааак.......до лактите. Чудесен десерт за вечеря, който може да приготвите и ако искате да изненадате гости с нещо нестандартно. 

Необходими продукти:
1 ананас
1 шушулка ванилия
2 пръчки канела
60 гр. масло
80 гр. мед

За карамеления сос:
100 гр. захар
100 мл. вода
3 с.л. сметана

 Ананасът се обелва и се почиства хубаво от „очичките” (става най-лесно като се отрежат косо по диагонал с нож) Вътрешността му се маха с инструмент за почистване на ябълки.
Нагрява се тиган и се слага маслото. Ананасът се пържи от всички страни за 2 минути. Във вътрешността му се поставят канелата и ванилията. Залива се с меда и се слага във фурна за 20-тина минути.  
Водата се слага да заври в касерола, добавя се захарта и се бърка, докато се получи гъст захарен сироп. Накрая се добавя затоплената сметана и се бърка отново, докато се получи гъст карамелен сос.
Ананасът се изважда от фурната, поставя се изправен в чиния и се залива обилно със соса. В този вид се презентира на масата, след което се нарязва на шайби и се сервира със сладолед или сметана за контраст между вкусовете.

Коментари

Популярни публикации