Чийзкейк с нар и портокал



Като малка имах една книжка с арабски приказки, любима от които ми беше историята за арабска принцеса, чийто баща, за да я предпази от врагове, я криел на заобиколен от висока и бодлива ограда нар, а стаята й била един от плодовете му. Много дръзки мъже се опитвали да стигнат до дървото и да откъснат безценния нар, но неуспешно. Естествено, както във всяка детска приказка и в тази се появява красив и безкрайно смел момък, който успява да стигне до плода и да се срещне с принцесата, която се влюбва в него и накрая двамата заживяват щастливи и честити.
Откакто прочетох тази приказка за първи път, за мен нарът се превърна в приказен символ на красотата и любовта. От вида му се излъчва екзотика, мистика и царственост. Зрънцата му са красиви, сочни и вкусни, приличат на десетки малки рубини. Прекрасни са за десерти, салати, предястия, коктейли и всякакви идеи за украса при сервиране.
В днешния мрачен и студен зимен ден ще си помечтаем за Ориента и ще се поглезим като арабски принцеси с този лек и вкусен десерт.

Необходими продукти:
220гр. (1 пакет) обикновени бисквити с какао
500гр. крема сирене
150 мл. сметана
100гр. разтопено масло
3 с.л. мляко
1 портокал
1 нар
100гр. пудра захар

Бисквитите се натрошават и смесват с маслото. Получената смес се разстила в тава с разглобяемо дъно. Притискат се хубаво, докато покрият равномерно дъното и се получи хубава и плътна основа. Оставя се да стегне в хладилник за 30-тина минути.
Крема сиренето, млякото и пудрата захар се разбъркват с миксер. Кората на портокала се настъргва и се добавя към сместа за аромат. Добавя се сметаната и сместа се бърка докато стане еднородна и пухкава.
Разстила се върху блата и се връща в хладилника за цяла нощ или поне за 4-5 часа преди сервиране.
Нарът се разрязва на две и се отделят семената. Портокалът се филира - обелва се кората и с остър нож се отделят парченцата от ципата. Когато чийзкейкът е стегнал хубаво, портокалите се подреждат отгоре и се поръсва със семената от нар равномерно, така че да покрият целия десерт.
Ако го поднесете с ароматно арабско кафе (сварено в джезве с 1/2 ч.л. кардамон) или чай от каркаде, напълно ще забравите на кой свят се намирате, а в очите на мъжа ви, ще изглеждате като екзотична арабска принцеса.
        

Коментари

Популярни публикации