Салата „Хармония”



В психологията зеленият цвят се свързва с хармония, равновесие, спокойствие, здраве и свежест. Неслучайно се използва в интериора на спални и всекидневни помещения за постигане на успокояващ и уравновесяващ ефект. Действа положително и върху креативността и способността за концентрация в работата.
Според източните лечители зеленото влияе върху вътрешната хармония и енергия на клетките. Липсата му води до дисбаланс на енергията, което от своя страна е причина за възникване на болести в тялото. Правилната и здравословна храна може да бъде ценен източник на енергия и хармония за човешкия организъм. Приемайки много зелени плодове и зеленчуци, ние храним душата и тялото си – веднъж зеленият цвят ни успокоява само като го съзерцаваме и втори път, ако се храним със здравословни зелени храни, си набавяме важни хранителни вещества и витамини – спанак, броколи, зелен фасул, зелени чушки, магданоз, авокадо, босилек, коприва, брюкселско зеле, аспержи, целина и др.
Следващата рецепта за салата може да набави за организма ви ценни вещества, да ви нахрани хубаво и да ви донесе порция спокойствие след изморителен работен ден.

Необходими продукти за 4 порции:
100 гр. спанак
100 гр. зелен фасул от консерва
100 гр. броколи
2 филета пушена скумрия
3 с.л. сурови тиквени семки

За дресинга:
100 мл. кисело мляко
2 ч.л. пълнозърнеста горчица
 2 ч.л. лимонов сок
2 ч.л. нарязан на ситно копър
сол и черен пипер на вкус

Броколите се бланшират с гореща вода, а след това се изстудяват във съд с вода и лед. В голяма купа се смесват нарязания на едро спанак, зеленият фасул и нарязаните по дължина броколи. Добавят се почистената от костите и натрошена на едри парчета пушена скумрия.
Съставките за дресинга се смесват хубаво. Зеленчуците и рибата се сервират в чинии, поливат се отгоре с дресинга и се поръсват с тиквените семки.

Рецептата е вдъхновена от списание GoodFood, брой 80, 31 януари 2013 

Коментари

Популярни публикации