Салата от червено цвекло и бадеми



Невзрачният зеленчук, който мнозина домакини ненавиждат заради свойствата му да оцветява ръцете и приборите със сочните си сокове, всъщност е едно съкровище на растителното царство. Самият Хипократ преди цели 2500 години включва цвеклото в списъка с лечебни растения. 
Зеленчукът е богат на фосфор, магнезий, сяра, калиеви соли, йод, а едни от най-полезните му свойства за организма са да помага на организма да се изчисти от токсините, спомага функционирането на черния дроб, далака и жлъчката, дори се твърди, че успешно бори и раковите клетки. Пиенето на сок от червено цвекло, лимон и ябълки действа имунно укрепващо и антиоксидантно.
Нещо много важно при консумацията на сок от червено цвекло е да се приема минимум 2 часа след изцеждане, тъй като прясно изцедения сок съдържа летливи вещества, които могат да предизвикат гадене и световъртеж. Въпреки това, цвеклото може да се приема всеки ден в салати, предястия и сок.
Подарете на близките си нещо много здравословно, ароматно и вкусно, което ще ви отнеме минимално време и ресурси.

Необходими продукти:
3 броя червено цвекло
50 гр. печени бадеми
6 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус

Цвеклото се сварява, докато омекне. Нарязва се на шайби и се подрежда в широка плитка чиния.
Бадемите се натрошават в хаванче или кухненски блендер. Добавят се чесъна, зехтина, солта и черния пипер и се намачкат хубаво, докато се получи паста. Излива се върху шайбите цвекло.
Резултатът е една прекрасна симфония от аромати на печен бадем, варено цвекло и чесън, които същевременно са мощна витаминозна бомба, която ще подкрепи тялото ви срещу сезонните грипове.

Коментари

Популярни публикации