Тиквена крем супа

Перфектна лека вечеря след натоварен работен ден или за стопляне след разходка в планината, тиквената крем супа е много вкусна и лесна за приготвяне.



Необходими продукти:
1 тиква цигулка
3 глави лук
2 скилидки чесън
2 с.л. масло
4 с.л. зехтин
1,5 литър зеленчуков бульон
8 с.л. заквасена сметана
черен пипер
сол

Обелваме и нарязваме тиквата на еднакви парчета, за да се опече равномерно. Слагаме я в тавичка и я объркваме със зехтина. Печем на силна фурна, докато омекне хубаво (около 30 минути).
Лукът и чесънът задушаваме в маслото и зехтина в голяма тенджера на котлона. Смесването на растителни и животински мазнини придава много приятен аромат на всяко ястие, затова често задушавам продуктите в малко зехтин и краве масло. Когато са готови (след около 20 минути) към тях добавяме опечената тиква, зеленчуковия бульон и сметаната и пасираме до гладкост. Добавяме сол и черен пипер на вкус.
Сервираме супата топла и изливаме малко сметана на лека струйка под формата на спирала. С помощта на клечка за зъби оформяме навън по спиралата тънки линийки.
По желание може да поръсим с изпечени тиквени семки или прясно настърган пармезан. 


Коментари

Популярни публикации