Ябълков пай с ром


Една класика, която всяка истинска домакиня трябва да умее да приготви. Заедно с това ябълките са едни от най-полезните плодове, богати на витамин С, антиоксиданти, пектин и калций. Не случайно англичаните имат една стара и много мъдра поговорка, която гласи "An apple a day keeps the doctor away!" Да можеше да се каже същото и за пая......., но в името на добрата фигура ще се ограничим до едно парче на седмица.

Необходими продукти:
350 гр. брашно
150 гр. масло
180 гр. захар
1 яйце
7 с.л. студена вода
4 големи червени ябълки
1 с.л. канела
50 гр. ром/ ромова есенция
1 щипка сол

Студеното масло се нарязва на дребни кубчета. Смесва се с пресятото брашно и се добавя щипка сол. След като сместа стане на трохи, се добавя яйцето и 7 супени лъжици студена вода. Тестото се омесва и се оставя за 20-тина минути да почине в хладилника.
През това време ябълките се рендосват на тънки ивички. Препоръчвам да не се белят, защото червеният цвят ще придаде красив контраст, освен това по-голяма част от полезните вещества се съдържат именно в кората. Смесват се със захарта, канелата, рома и 3 с.л. брашно. Брашното се добавя, за да стегне плънката, тъй като ябълките ще пуснат течност по време на печенето.
Тестото се разстила в тавичка, върху него се поставя тежест (обикновен боб в хартия за печене или специални топчета за печене, които се продават в кулинарните магазини) и се запича на 180°С за 15 минути.     
Тежестта, която сме поставили върху тестото се отстранява. Изсипва се отгоре ябълковата плънка, поръсва се малко брашно и се връща във фурната за още 20-30 минути, докато се опекат хубаво ябълките.  

Коментари

Популярни публикации